ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Studie: Så farliga är arga bilförare

Publicerad 23 feb 2016 12.38
En amerikansk jättestudie visar de verkliga orsakerna bakom trafikolyckor

En amerikansk jättestudie visar de verkliga orsakerna bakom trafikolyckor

Foto: Virginia Tech

Upprörda bilförare är farliga i trafiken, visar en studie genomförd av amerikanska universitetet Virginia Tech.

Bilister som inte kan kontrollera sina känslor ökar risken för olyckor med 10 gånger jämfört med sina lugna medtrafikanter.

Men barn i bilen gör dig till en säkrare förare.

Forskarna på Virgina Tech ville undersöka de verkliga orsakerna till bilolyckor.

3 500 bilister i åldrarna 18-98 år deltog i jättestudien där de blev konstant övervakade av kameror, mikrofoner och sensorer under två års tid.

Den sammanlagda körsträckan blev 5,6 miljoner mil – och bilarna var inblandade i 905 olyckor med personskador eller materiella skador. Punktering och mekaniska fel låg bakom mycket få incidenter; i 90 procent av fallen berodde olyckorna på den mänskliga faktorn – och framför allt när förarna var distraherade.

Kamerorna i bilarna avslöjade att förarens humör påverkar körningen i allra högsta grad.

Här är roboten som överklagat p-böter för miljoner

Gråt och ilska ökar risken tiofalt

Bilisterna som bedömdes vara arga, upprörda eller grät bakom ratten ökade olycksrisken med 10 gånger.

Som jämförelse visar studien att prata i mobiltelefon ökar risken för olyckor med två gånger. Däremot är det riktigt farligt att exempelvis slå telefonnummer på mobilen under körning – det ökar risken för olyckor med 12 gånger. Studien visar också att det är farligt att köra långt över den tillåtna hastigheten, som ökar olycksrisken med 13 gånger. Farligast är förstås att köra påverkad av alkohol eller narkotika – det ökar olycksrisken med 35 gånger, visar studien.

Något förvånande visar studien att sittdansa till radiohits, eller att sminka sig bakom ratten inte ökar olycksrisken. Barn i bilen brukar anges som en störande faktor, men förare som pratade med sina barn under färden visade på en minskad olycksrisk.