ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Storbråk när polis ville kontrollera A-traktorer

Publicerad 15 jan 2016 11.28
Polisen i Huddinge flaggade för kontroller av A-traktorer – det ledde till ett infekterat bråk på Huddingepolisens facebooksida.

Polisen i Huddinge flaggade för kontroller av A-traktorer – det ledde till ett infekterat bråk på Huddingepolisens facebooksida.

Foto: Lars Hedelin/ Polisen

Polisen i Huddinge har satt fokus på att kontrollera A-traktorer.

Det uppskattas inte av alla.

Ett infekterat storbråk har nu blossat upp på polisens Facebooksida.

– Det är Sandlådenivå, skriver Reine Berglund, gruppchef/yttre befäl.

En A-traktor är en ombyggd standardbil som får gå i högst 30 km/h. Fördelen är att det räcker med att vara 15 år gammal och ha ett så kallat AM-körkort för att få köra.

Precis som med vanliga bilar finns massor av regler kring hur en A-traktor ska vara byggd för att vara laglig.

Nu har polisen i Huddinge, en kommun där det finns ett stort antal A-traktorer, tröttnad på att det finns förare som bryter mot vissa av de här reglerna.

”Se till att ingen skadas eller dör i trafiken”

I ett inlägg på sin Facebooksida meddelande man att man kommer att kontrollera varje A-traktor man stöter på i tjänsten. Under vissa arbetspass kommer poliser även att aktivt jobba för att hitta A-traktorer.

– Vårt främsta syfte med att utföra dessa kontroller är självklart inte att ställa till det för någon, utan att se till att människor inte skadas och dör i trafiken. En förmodad A-traktor som kan köras i betydligt högre hastigheter än 30 km/h och framförs av en 15-16 åring som inte har vana eller utbildning att framföra en bil är förstås en trafikfara för både föraren och omgivningen, skriver kommunpolisen Kalle Forsberg på Facebooksidan.

POLISCHEFEN: EPA-taktorer borde förbjudas

Polisen möttes av massiv kritik

Polisens inlägg har dock mötts av massiv kritik och många ger uttryck för missnöje och irritation. ”Polisen måste ha bättre saker för sig än det här”, ”Är det sånt skit polisen sysslar med?”, ” Patetiskt!!!!! Har inte polisen i Huddinge bättre för sig??” är några av kommentarerna. Andra välkomnar initiativet från polisen: ”Tack polisen! Jag blev nyligen omkörd av en EPA- traktor på Huddingevägen? Kan tillägga att jag körde knappa 70km/h” skriver en person i en kommentar.

En vecka efter att det första inlägget postades har sex A-traktorer kontrollerats av polisen. Av dem uppges det bara vara tre stycken som uppfyllde de krav som ställs enligt lagstiftningen. Förarna har nu rapporterats för olovlig körning – eftersom de i lagens mening kört en bil.

LÄS MER: Nu får traktorer köra snabbare

”Tyvärr höll det sandlådenivå”

Polisen kommer att fortsätta med kontrollerna av A-traktorer. Men hur länge de orkar svara på kommentarerna på sin Facebooksida är oklart.

– Förra inlägget om A-traktorer gav många kommentarer. Tyvärr höll det sandlådenivå på sina håll, med ilskna tillmälen och i det närmaste hot. Att rikta sin ilska mot oss för att vi eftersträvar lagstiftarens syfte är lönlöst - det gäller oavsett typ av brott, skriver

Reine Berglund, gruppchef/yttre befäl, i en kommentar.

Relaterat