Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 jun 2014 12:53

STCC: Ung och tung satsning av Team Kia

GULA FARAN. Team Kia satsar på topp-placering direkt.

GULA FARAN. Team Kia satsar på topp-placering direkt.

1/3

Foto: STCC

Mattias Lindberg.

Mattias Lindberg.

2/3

Foto: Daniel Ahlgren

Andreas Wernersson.

Andreas Wernersson.

3/3

Foto: Daniel Ahlgren

Kia ingår en stor satsning med Brovallen Design.

Nya namnet är Team Kia, och i stallet ingår två förare födda 1994 – Andreas Wernersson och Mattias Lindberg.

– Det är kul att få chansen att köra med förare man haft som idoler, säger Andreas, tvåfaldig Clio Cup-mästare.

De må vara unga, men erfarenhet, positiva resultat och självförtroende har aldrig varit en bristvara för de två förarna som nu gör sin debutsäsong i STCC.

– Kortsiktiga målet är väl en topp fem-placering i totalen, säger Mattias Lindberg.

Mattias växte upp i Vankiva, en liten by i Skåne, där han fortfarande bor med sina föräldrar. Intresset för racing fanns där redan som liten, med erfarenhet från både karting och formelbil. 2011 tog han steget över till banracing med Clio Cup som plattform, där det blev två sjätteplatser och en tredjeplats i totaltabellerna under hans tre år i serien. Nu har Mattias tagit klivet upp till STCC, men det långsiktiga målet har inte nåtts ännu.

– Jag vill kunna försörja mig på racingen, möjligtvis i STCC eller i någon serie utomlands, exempelvis DTM, säger Mattias.

Ser upp till Ekström

I just DTM finns en svensk förare som både Mattias Lindberg och Andreas Wernersson ser upp till.

– Mattias Ekström är nog min största förebild, säger Andreas Wernersson, och Mattias håller med.

– Ekström har kommit sjukt långt och blivit rik på någonting han verkligen älskar att göra.

Andreas Wernersson bor i Kvänum utanför Lidköping och tävlade mot världseliten i gokart innan han gick över till racingbil. Med totalseger två år i rad var Andreas väldigt dominant i Clio Cup.

Varför var du bäst?

– Teamet hade ett bra koncept, allt från mekaniker till förare, vi var väldigt seriösa allihopa. Klart att de andra också var det, men vi fick till det hela tiden och hade ett flyt som gjorde att jag kontinuerligt kunde rada upp vinster och pallplatser. Jämnheten och vinnarskallen är väl mina största egenskaper som förare.

Erfarenhet kan givetvis vara en fördel, men finns det fördelar som yngre förare?

– De äldre är ju lite favoriter och måste prestera varje gång, så då kan man komma med mycket mindre press och slå ur underläge. Det är kul att få chansen att köra med förare man haft som idoler, men jag hoppas ju så klart att jag kan tvåla till dem någon gång och det är bra motivation. Sen så kanske det är så att man har lite snabbare reflexer också.

Premiärhelgen blev inte speciellt lyckosam för Andreas med en ynka poäng som utdelning.

Berätta vad som hände?

– Det började redan i slutet på andra träningen när växellådan rök vilket resulterade i att jag missade kvalet. I första racet sen så körde jag riktigt bra, men fick en knuff bakifrån på avgasröret som gjorde att bilen började brinna. I andra racet krokade jag ihop med någon igen så det var bara in i depån igen innan jag kunde köra vidare. Jag kom dit med en förhoppning om att kunna hota så mycket som möjligt, så det var väldigt ledsamt att det gick som det gick.

Är det bara att hoppas på mindre otur den här gången?

– Ja, jag var väldigt nöjd med bilen och hur jag körde. Sen så är Göteborg speciellt och det kan gå lite hursomhelst med räckena där, men det klart jag får hoppas att det inte är någon i vägen och att jag slipper knuffar bakifrån.

För Mattias Lindberg gick premiärhelgen mycket bättre, med en heatseger och fjärdeplats i totaltabellen, en poäng före Thed Björk. Inför helgen i Göteborg är Mattias extremt laddad. Han avslöjar att stadsracet i Göteborg är en personlig favorit.

– Jag körde ju där förra året med Clion, då gick det väldigt bra och jag gillade banan jättemycket, så jag hoppas så klart att jag kommer tycka om den lika mycket nu.

Förutom att fysträna och förbereda sig mentalt har han en speciell typ av förberedelse.

– Jag har en sån här simulator hemma på datorn, så då kör jag Göteborgsbanan och tränar på den. Det är ju så klart inte som att köra på riktigt men lite likt är det, och jag gillar att kunna öva på spår och bromsningar inför själva tävlingshelgen.

Är det något du gör inför varje tävling?

– Jo det brukar jag göra, men så taggad som jag är nu och så mycket som jag har kört, det har nog aldrig hänt förut, säger Mattias och skrattar.