Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 jun 2014 08:00

STCC: Emma är nya racingdrottningen

Se upp killar! Emma Kimiläinen siktar högt direkt.

Se upp killar! Emma Kimiläinen siktar högt direkt.

1/2

Foto: Martin Öberg

2/2

Foto: Martin Öberg

STCC har redan en prins.

Nu kommer en racingdrottning också - från Finland.

– Första året blir en del att lära sig, men några pallplatser vore så klart kul, säger Emma Kimiläinen, 24.

Graviditet och barnafödande tvingade finska Emma Kimiläinen till ett par sabbatsår från bilracing. Nu är hon tillbaka, och hennes debutsäsong i STCC innebär att hon blir första tjej i klassen – på 15 år.

Emma växte upp i Vantaa utanför Helsingfors och körde Go-Kart redan vid tre års ålder, ändå var det inte alltid givet att det var racing hon skulle syssla med.

– Det var egentligen 2004 när jag körde internationella tävlingar som jag bestämde mig för att satsa på motorsport. Innan dess höll jag på med massa andra sporter, till exempel basket och karate.

Några års avbrott

Efter framgångsrika år på svensk mark med bland annat Formel Ford och Radical blev det några års avbrott för Emma.

– Jag och min man bestämde oss för att skaffa barn och då blev det ett par års uppehåll från racingen. Vår dotter fyllde ett år för en månad sedan”, säger hon med ett stort leende på läpparna.

Ny bil och nytt team för dig. Var har fokus legat under försäsongen?

– Givetvis på att komma in i det bara. Att alla förstår varandra i teamet och att öva på att köra med bilen helt enkelt.

Teamchef Daniel Haglöf stämmer in.

– I rekryteringen av en ny förare så var Emma alltid högintressant. Hon har varit borta från racing ett par år, men jag vet att kan man köra bil så kan man köra bil, och det bevisade hon på testdagarna.

Hur länge har ni haft koll på Emma?

– Jag har haft Emma i bakhuvudet sedan resultaten i Radical när det var stort. Teamet har varken jättestor budget eller ett rykte som Polestar och WestCoast, så vi väljer att satsa långsiktigt på en ung förare.

Med nya regler och en pågående generationsväxling har årets STCC-säsong alla förutsättningar att bli mycket spännande och händelserik. Det är många förare som är lite osäkra på vad man kan förvänta sig eller vilka realistiska mål som ska sättas upp, vilket även speglar av sig på Emma.

– Första året blir en del att lära sig, men några pallplatser vore så klart kul, säger hon.

– Jag har egentligen inga förväntningar på säsongen, allt handlar om att komma in i det så snabbt som möjligt bara och göra allt man kan så får vi se helt enkelt.

Lagt ner tid

Inte nog med alla förberedelser kring bilen och teamet, Emma har lagt ner mycket tid på sin fysiska status inför årets säsong.

– Jag tränar på gym regelbundet. Kondition och styrka är mycket viktigt inom racing. Det är en del av resultatet och marginaler kan avgöra.

Emma har många års erfarenhet av svenska banor, men även från Tyskland och England där hon har bott.

– Förutsättningarna i Finland med banor och så är mycket bra, men i Sverige och även ute i Europa där jag har varit finns det fler klasser och tävlingar. Intresset i Finland ligger mer på F1 och Rally, men nu när jag kör STCC i Sverige är de så klart nyfikna på hur det går för mig, och prinsen. De är helt galet intresserade av kungahuset, säger hon med ett skratt.

Finländskan ligger på tionde plats i mästerskapet inför racen i Göteborg, som en följd av hennes otur i premiärhelgen på Ring Knutstorp, då hon krockade två gånger – med just Prins Carl Philip.

– Jag fastnade som en korv i bröd, sa hon efter de incidenterna.

Banan i Göteborg är lite mer internationell. Visst borde det passa dig?

Jag har ju inte åkt där tidigare, så jag måste erkänna att jag inte vet så mycket om banan, säger hon och skrattar till.

– Men eftersom jag har kört i andra länder där det är lite fler raksträckor, och här i Norden där det är tightare, så passar alla banor mig. Det spelar ingen roll var vi kör, säger hon självsäkert.

Om Emma Kimiläinen får anledning att jubla i Göteborg återstår att se, men förutsättningarna är goda – och räkna med att hon kommer göra allt för att vinna.

Relaterat