Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 mar 2015 12:00

Sportbil som funkar bra också i vardagen

Subaru WRX STI.

Subaru WRX STI.

Foto: Magnus Jönsson

Subaru WRX STI är en praktisk bil, perfekt för alla vardagstransporter.

Samtidigt är detta en full­fjädrad sportbil som tack vare fyrhjulsdrift och massor av effekt trivs lika bra på en racerbana som på rallyvägarna.

Nu går det att hitta ett ­exemplar för rätt vettiga pengar.

Subarus varumärke var länge nästan synonymt med rally. Och det här var en perfekt arena för biltillverkarens fyrhjulsdrivna bilar. Man hade flera stora framgångar med massor av segrar och lyckades skaka fram några av världens bästa förare. Colin McRae, Kenneth Eriksson, Petter Solberg, Tommi Mäkinen och Mikko Hirvonen är några av dem som rattat blålackerade WRC-bilar.

Subaru WRX STI var standardbilen som kunde få oss vanliga människor att känna oss som en i det där rallygänget.

Lekfull körning

Och som begagnatbil väcker den fortfarande samma känslor. Det här är en bil som lockar till lekfull körning, mycket tack vare den pigga och skönsjungande boxermotorn på 265 hästar i Petter Solberg-versionen. Bilen har fin väghållning och klarar att läxa upp betydligt dyrare bilar om man tar ut den på en racerbana.

Till skillnad från många andra sportbilar funkar Subarun året runt. Att leka med den här fyrhjulsdrivna bilen i snön... det går knappt att beskriva hur roligt det kan vara.

Från 2004 har STI en i huvudsak justerbar mellandifferential. Man kan med en knapp flytta drivningen mellan fram- och bakaxel. Det finns ett automatläge och sex olika låsningar. Från hundra procent, sedan nedåt i olika steg till 0 procents låsning av mellandiffen.

Praktisk

Subarun är trots sina busiga egenskaper samtidigt en rätt praktisk bil med klart godkända utrymmen i kupén. Visst är bränsleförbrukningen rätt hög och visst skulle man önska sig en lite bättre ljudkomfort på långresorna - men bilen klarar de flesta transportuppdragen.

Många av de bilar som finns till försäljning har blivit trimmade, trots att effekten är väl tilltagen från början. Det kan vara lockande att betala lite extra för mer effekt - men det är tryggare att satsa på en bil i originalskick. Att de trimmade bilarna har körts extra hårt är inte en vågad gissning.