Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 feb 2012 15:56

Spara tusenlappar på rätt nybilsköp

BILLIGAST. Kia cee'd 1.6 CRDi SW, Volkswagen Polo 1.4, Kia Rio 1.2 och Volkswagen Golf 1.6 TDI BlueMotion är de billigaste bilarna att äga enligt bilpriser.se.

BILLIGAST. Kia cee'd 1.6 CRDi SW, Volkswagen Polo 1.4, Kia Rio 1.2 och Volkswagen Golf 1.6 TDI BlueMotion är de billigaste bilarna att äga enligt bilpriser.se.

Rätt bil kan rädda din ekonomi.
En genomgång från Bilpriser.se visar att kostnaderna för olika bilmodeller kan skilja upp till 36 kronor per mil.
Det blir 6 000 kronor - varje månad.


Att köpa en ny bil kostar mycket pengar. Men köpesumman är bara början. Skatt, försäkring, service, bränsle och värdeminskning – allt kostar pengar. Och här finns det många sköna tusenlappar att spara på att välja rätt bilmodell.
Bilpriser.se har jämfört den totala milkostnaden för 37 olika bilar. Modellerna som granskats är vanliga i Sverige och har valts ut slumpmässigt.

Skillnaderna kan bli extremt stora. Billigast var Kia Rio 1,6 CRDi och Volkswagen Polo 1,4 som kostade 25 kronor per mil att köra. Dyrast i jämförelsen blev Volvo XC90 D5 AWD som kostar hela 61 kronor milen, enligt Bilpriser.se. På tre år, eller 6 000 mil, blir differensen mellan bilarna 216 000 kronor. Det är 6 000 kronor – varje månad.

Hänger inte bara på priset

Även vid mindre extrema jämförelser kan skillnaderna vara stora.
– En barnfamilj som funderar på att köpa en ny bil i mellanklassen sparar 83 031 kronor på tre år genom att välja en Volvo V50 i stället för en Audi A4, säger Mathias Björkman, vd på Bilpriser.se.
Vill man spara pengar på att välja rätt bil är det viktigt att inte stirra sig blind bara på prislappen. En dyrare bil behöver inte kosta mer per mil, om man räknar in alla kostnader på sikt.
– Ett bra exempel är klasskamraterna Volkswagen Golf och Kia Cee´d. Golfen är dyrare att köpa – men milkostnaden blir samma för båda bilarna. Det behöver inte alltid vara den billigaste bilen som är bäst för plånboken, säger Mathias Björkman.