Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sommardäck – viktigt att ha koll på

Däcken på din bil är viktiga - för trafiksäkerheten och bränsleekonomin. Men vissa tycker att däck är tråkigt och att det är för mycket att hålla reda på.

Lugn, vi hjälper dig.

Här en lista över de viktigaste sakerna du behöver ha koll på när det gäller däck.

1. Datumen

Den 15 april är sista dagen då det är tillåtet att köra på dubbdäck, men är det fortfarande vinterväglag eller om det befaras bli halt, får dubbdäcken ligga på. Bra att veta för den som ska ut och resa.

Lagen säger: det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober till och med den 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag. Den som avgör om det är vinterväglag är polisen och generellt sett råder det vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, och även vägrenen räknas. 

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Till dig som till exempel ska på skidresa till något ställe där det är vinterväglag, kan göra rätt i att behålla dubbdäcken på. Normalt brukar polisen vid en vägkontroll vara ganska tolerant kring den 15 april, speciellt om påsken infaller efter det datumet.

Lagen om vinterdäck gäller även utländska fordon samt på resa till eller från Sverige.


2. Byt även odubbade vinterdäck

Den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 16 april utan kan göra det när så önskas. Vissa kör på odubbade vinterdäck året runt. Men det är inte att rekommendera då dessa däck som är anpassade till vinter och kyla har sämre väggrepp, bromsförmåga och högre bränsleförbrukning vid körning på solvarm asfalt. De odubbade vinterdäcken slits också hårt om de körs på sommarvägar.


3. EU:s däckmärkning

Det finns en däckmärkningen som EU fastslagit och som ska finnas till alla sommardäck och odubbade vinterdäck. De olikfärgade pilarna från bästa grön till sämsta rött med bokstäverna A till G är i princip samma märkning som på vitvaror. Det visar hur lätt däcket rullar och är detsamma som bränsleekonomi. 

Till höger om detta visas ett däck med regndroppar. Även här är märkningen från bästa A till G. Här bedöms däckets våtegenskaper och greppet vid inbromsning på våt asfalt. 

Till sist och i botten på däckmärkningsdekalen visas mätningen i decibel av omgivningsljud som uppmätts utanför bilen. En högre ljudnivå accepteras för bredare däck.

Det du ska tänka på med märkningen av vinterdäck är att den inte mäter däckets egenskaper på snö utan i vått. Märkningen är inte helt rättvisande för vinterdäck och finns inte alls för dubbade däck.


4. Mönsterdjup

När däckens mönsterdjup minskar försämras också däckens förmåga att tränga undan vatten. Därför ökar risken för vattenplaning när däcken slits. Under 3 mm mönsterdjup minskar greppet snabbt vid vått väglag, för varje avsliten tiondels millimeter. Om dina däck börjar bli slitna, ta det extra försiktigt när det är vått på vägen.

Man kan kolla mönsterdjupet med en femkrona. Avståndet mellan kanten på myntet och överdelen på siffran fem är 3 mm. Om du sticker ner myntet i däckmönstret och hela siffran fem syns är mönsterdjupet alltså mindre än 3 mm.


5. Varning för internethandeln

Det finns en stor mängd däck på marknaden och flera lågprismärken importeras till Sverige av privata aktörer som står utanför den etablerade däckbranschen. Vill du vara säker på att handla av en seriös handlare så titta på hemsidan drf.se för att se en lista över företag som är anslutna till Däckspecialisternas riksförbund.

Att handla lågprisdäck över internet rekommenderas inte då däcken kan vara både gamla och av dålig kvalitet. Däck åldras och det är viktigt att du verkligen får ett nytt däck och ett däck med bra kvalitet. "Du får vad du betalar för" är en bra sanning när det gäller däck.


6. Varning för okända märken

De stora däcktillverkarna satsar miljarder på att utveckla bra däck. De lite mindre tillverkarna kopierar och säljer hyggligt bra däck till lägre priser. Men så finns det tillverkare som försöker att sälja rent farliga däck som inte alls fungerar. De här däcken kan vara farliga att köra på eller ha extremt kort livslängd. Är det ett okänt märke på däcket och säljs det av en okänd handlare eller hemsida så se upp.


7. Rätt däcktryck

Det är viktigt att ha rätt lufttryck i däcken. Trycket påverkar däckets egenskaper både när det gäller trafiksäkerhet och slitage. Vilket däcktryck du ska ha finns att läsa i bilens instruktionsbok. Och tänk på att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar. Ska du ut och åka på lång bilsemester med fullpackad bil är det bra för både slitage och säkerhet att ha rätt lufttryck.


8. Rätt typ av däck

I Sverige finns tre olika typer av vinterdäck samt två olika typer av sommardäck. Vi har lärt oss att det finns dubbdäck samt odubbade vinterdäck för nordiska respektive centraleuropeiska förhållanden. Nu börjar det också dyka upp sommardäck för nordiska förhållanden. En bra tumregel är att satsa på däck för nordiska förhållanden och flera undersökningar säger att dubbdäcken är bättre än de odubbade för den vanliga svenska vintervägen.


9. Rätt däck på rätt ställe

Det är inte tillåtet att blanda dubbade och odubbade däck på bilen. Om du har däck som är olika slitna så montera alltid de bästa däcken bak - det ger bilen en bättre stabilitet i kurvor och du överraskas inte av att bakänden tappar fäste före framhjulen.


10. Dubbdäcksförbud

1I vissa storstäder finns förbud mot att använda dubbdäck. Anledningen är att dubbdäcken påstås riva upp skadliga partiklar från vägbanan. Förbudet gäller på de gator där det varit sämst luftkvalitet. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Annons: