Mellan åren 1984 och 1990 byggdes den gamla Skoda Rapid i dåvarande Tjeckoslovakien. Bilen såg rätt speciell ut, jag gillar fortfarande designen med den flackt sluttande bakluckan och det rätt avslappnade stuket på karossen. Rapid var en charmig karaktär som hade en klart egensinnig personlighet. Men om vi ska vara ärliga: bilen var rena rama skiten, om jämför med konkurrenterna från dåvarande Västeuropa.
Med den helt nya Skoda Rapid, som inte kommer till Sverige förrän om cirka ett år, är det precis tvärtom. Här finns ingen egen karaktär. Här finns ingen charmig personlighet. Och jag tycker faktiskt att bilen är riktigt ful. Jo, framifrån går den väl an. Men bakifrån ser den ut som en gammal tråkig Volkswagen Jetta. Om det nu stämmer som Skoda säger, att den här designen ska skvallra om framtida modeller, så hoppas jag att de tänker om lite. Det här är faktiskt ingen höjdare.
Blandning av Fabia och Octavia
Men till skillnad från den förra Rapiden så handlar det här om bil som är helt okej. Den är byggd enligt den mycket enkla Kajsa Warg-principen: Man tager vad man haver. Och Skoda har haft en massa delar liggande i lagerhyllorna från modellerna Fabia och Octavia, som kommer att byta ut mot en ny modell under nästa år. Av delarna har de kokat ihop en modell som storleksmässigt hamnar mitt emellan Fabia och Octavia. Och anrättningen funkar, även om det är svårt att förstå varför man som svensk bilköpare ska välja just Rapid i det stora utbudet av fina mellanklassare som finns nu. Jo, en anledning kan finnas: priset. Skoda har ännu inte slagit fast de svenska priserna, men man gissar på att grundpriset kommer att landa på någonstans kring 160 000 kronor. Stämmer det så kan det här möjligen bli en bil att satsa på. Personligen hade jag nog i stället valt en Kia Ceed eller Hyundai i30. De bilarna är både modernare och roligare. Dessutom har de bättre garantipaket.
Rymlig, men inte särskilt modern
Rapiden är rymlig, trots att det är en relativt liten bil. Man har gott om plats i kupén, både fram och i baksätet. Och i aktern på den här halvkombin så döljer sig ett väl tilltaget lastutrymme som sväljer hela 550 liter last. Och det är faktiskt riktigt, riktigt bra.
Den här modellen är helt ny, men som förare upplever man tydligt att det inte är en speciellt modern bil. Alla tekniska lösningar i bilen är bra och stabila, men har varit i tjänst i VW-koncernen under ett antal år nu. Det märks, naturligtvis.
Skoda Rapid beter sig oklanderligt på vägen, även i rätt höga hastigheter. Men när vägen blir sämre hänger den inte med. Jag upplever att det studsar lite för mycket i både bak- och framvagnen.
Inredningen är till stor del gjort i hårdplast. Här är det sparsmakat –och mycket funktionellt, på gammalt hederligt Volkswagenvis. Knappar och reglage känns igen från svunna tiders VW-modeller. Och alla funktioner finns på logiska platser.
Fyra olika motorer
Säkerhetsmässigt ligger Skoda Rapid en bit efter klassledarna, återigen är det tydligt att detta handlar om gammal teknik. Den viktigaste utrustningen finns visserligen, som ESP och diverse krockkuddar. Men det finns många bilmodeller som har kommit mycket längre, det bästa exemplet är Volvo V40. Skoda Rapid är ännu inte krocktestad av Euro Ncap. Jag tror dock att bilen kommer att klara sig hyggligt där.
Skoda Rapid kommer att säljas i Sverige med fyra olika beprövade motoralternativ: Två dieslar på 90 och 105 hästar och två bensinare, en 1,2-liters TSI-motor på 105 hk och en 1,4 på 122 hästar. När bilen lanseras kommer det att finnas en miljöversion som ska klara sig på 104 g CO2/km. Till de starkaste motorerna finns det en sjuväxlad PDK-låda som tillval. De svagare får nöja sig med manuellt petade växellådor.
■ GETINGBETYG
Motor
Körupplevelse
Utrustning
Komfort
Miljö
Säkerhet
Design
Interiör
Ekonomi
Last
TOTALT: 29/50