”Skillnad mellan epa- och A-traktor?”

Trafikpolisen Samuel Sköldö förklarar skillnaden mellan epa- och A-traktorer.
Foto: Lasse Svensson

Trafikpolisen Samuel Sköldö svarar på frågor som rör lagar och regler för bilar och trafik. Mejla till trafikpolisen@expressen.se. Inled ditt mejl med "Polisen".

Epa- och A-traktor

Hej, vad är de för skillnad på epa traktor och a-traktor?

Ludwig

SAMUEL: EPA- traktorn har ingen konstruktiv maxhastighet men den får inte framföras med en högre hastighet än 30 km/tim. Fordonet ska ha separat ram och bakaxeln får inte ha fjädring. Fordonet ska ha ett maximalt utväxlingsförhållande på 10:1. Det innebär att när motorn snurrar 10 varv får hjulen snurra maximalt 1 varv på högsta användbara växel. Fordonet ska vara utrustat med draganordning och ska besiktas varje år.

A-traktor får till skillnad mot EPA-traktor inte vara konstruerad för en hastighet högre än 30 km/tim. Sätter man dit en extra växellåda efter fordonets ordinarie, och spärrar den på ettans växel så blir det ett rätt förhållande mellan växlarna och en högsta hastighet av 30 km/ tim. Förändrar man utväxlingen, varvtal eller hastighet så gör man sig skyldig till Olovlig körning. Detta gäller även EPA-traktorn.

Tyska böter

Hej. Vi fick nyligen på jobbet ett brev från Tyskland med foto och reg. nummer tagna av en fartkamera för att vi åkte 27km/h för fort på en 60 väg. Bilen är en tjänstebil. Tyskarna frågar nu om vi vet vem föraren är. Kan man bara strunta i det?

Mvh, Mark

SAMUEL: Känner inte till de regler som gäller i Tyskland. Här i Sverige har vi ett föraransvar. Är det så att det är ett ägaransvar i Tyskland så kommer det att skicka till ägaren om inte föraren hör av sig. Vad som händer om man inte hör av sig känner jag tyvärr inte till. 

LÄS MER: Utlandsregade bilar – får de vara i Sverige hur länge som helst?

Manuell som är en automat

Hej Polisen! Har precis vart och besiktat min sambos bil. Vi har tidigare kontaktat Transportstyrelsen gällande att registreringsbeviset på vår bil säger att bilen har manuell växellåda men det saknas koppling och att den körs som en automat. Besiktningsmannen sa att det inte är fel att bilen är registrerad som manuell men att den lika gärna kunde stått som automat. Jag har körkort för automatväxlad bil och undrar därför vad som gäller rent lagligt om jag skulle bli stoppad? Skulle mitt körkort ryka fast det är en automatväxlad bil?

/Simon

SAMUEL: Regeln är att man går efter vad som står i registreringsbeviset, och är det så att det från Transportstyrelsen har gjorts ett fel när de skulle klassa fordonet så bör du höra av dig till dem för att få det korrigerat. Om man har ett körkort för fordon med automatisk växellåda men ändå kör ett fordon som är utrustad med manuell växellåda så bryter man mot en särskild föreskrift. Detta är reglerat i Trafikbrottslagen det 3 kapitlet. Bryter man mot den lagen så kan man bli dömd till dagsböter. Det kan tyvärr påverka ditt körkort. 

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: