Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 jan 2017 13:20

Sex av tio bilar kan förbjudas i Stockholm

En några år gammal Volvo V70 – Sveriges vanligaste bil – kan bli förbjuden Stockholm.

En några år gammal Volvo V70 – Sveriges vanligaste bil – kan bli förbjuden Stockholm.

Foto: Volvo

Ett nytt regelförslag kan göra att 60 procent av bilarna i Stockholms innerstad förbjuds inom bara några år. Ändringen rör upp känslor.

– Det är helt orimligt. Bilflottan förnyas ganska snabbt tack och lov ändå av andra skäl, säger Carl Zeidlitz på Motormännen till Mitti.se.

Här kan du se om din bil klarar de nya reglerna.

Den norska huvudstaden Oslo har tillfälligt tvingats förbjuda dieselbilar till följd av akuta luftproblem.

I Stockholm är vissa gator och områden hårdare drabbade än andra när det gäller luften som människor och djur andas. För att komma till rätta med problemen berättade regeringen nyligen om ett förslag på nya regler för miljözoner. Dels en där enbart elbilar får köra, dels en mildare där diesel och bensinbilar måste ha miljöklassen Euro 6 eller Euro 5.

Vill ha bort dieselbilarna

– Vi har problem, men inte i den omfattningen (som i Oslo). Vi skulle behöva ha en möjlighet att få bort vissa typer av bilar i Stockholm, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till P4 Stockholm.

Det blir politikerna i Stockholms stad som fattar beslut om var och när zonerna ska införas om förslaget blir antaget. Enligt Transportstyrelsen skulle det kunna innebära att nära 60 procent av bilarna i Stockholms innerstad blir förbjudna.

– Det är framför allt halten av kvävedioxid som kommer att minskas om de föreslagna ändringarna införs. Vi har inte tittat på klimatpåverkan utan på den lokala luftkvaliteten, säger Lina Andersson, utredare vid Transportstyrelsen, till Mitti.se.

Kolla om din bil klarar sig

På Konsumentverkets sajt bilsvar.se kan man mata in uppgifter om sitt fordon, exempelvis registreringsnummer, för att se om det klarar miljökraven för att få köra vidare i Stockholms innerstad.

Redan nästa år, 2018, kan riksdagen fatta beslut om det nya regelförslaget som kan leda till att så många som sex av tio bilar i dagsläget förbjuds att köra i delar av Stockholms innerstad. 2020 kan det bli verklighet.

Motormännens riksförbund anser att förslaget är orimligt.

– Att man ändrar förutsättningarna så kraftigt för de bränslesnåla bilarna som människorna investerat i är olyckligt. Man inser då att man investerat i bilar som man ändå inte får köra i stan, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till Mitti.se.

LÄS MER: Var tredje vill förbjuda bilar i stan