Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 dec 2013 19:00

Seat Leon ST: Spanskt för svenska familjer

1/4

Foto: David Jakobsson

2/4

Foto: David Jakobsson

3/4

Foto: Vista Diferent S.L

4/4

Foto: David Jakobsson

Den senaste tiden har det dykt upp en hel armé av praktiska, smidiga och rätt billiga kombibilar. Och nu är det snart dags för en till när Seat Leon ST Kombi har premiär. Och det är bilen som Seat väntat på för att på allvar ha en chans att ta sig in i de svenska bilisternas hjärtan.

Eldigt temperament. Sportiga köregenskaper. Och utmanande design. Nja... det där klassiska försäljningssnacket om spanska bilar kanske inte riktigt beskriver nya Seat Leon. Modellen är snarare en praktisk och lite tillbakadragen Svenssonbil, perfekt för många familjer som behöver pålitliga vardagstransporter och som värdesätter ett bra lastutrymme.

Seat har kört ner näven djupt i Volkswagengruppens stora gottepåse och tagit för sig av godbitar från en rad befintliga VW-modeller, så vi hittar egentligen inte så många nyheter här. Men av de här delarna har Seat lyckats skruva ihop en bil som inte bara känns specialdesignad för Sverige utan som också är mer prisvärd än de flesta av konkurrenterna.

Liknar Golf-kombin

Den bil som är mest lik nya Leon ST Kombi är Volkswagen Golf Sportscombi, och det gäller både körupplevelse och det som finns under skalet. Båda bilarna är rätt bekväma (om man bortser från lite buller och vindljud) och ger intryck av att vara kvalitetsgrejer. Golf har kritiserats för att sakna karisma - och det gäller i samma utsträckning Seat Leon ST Kombi. Det här är inte en modell man väljer för att man älskar att köra bil. Det här är en modell man väljer för att man behöver köra bil. Och för att man inte vill spendera en förmögenhet på det.

Mycket billigare än konkurrenterna

Och Leon är ett ekonomiskt bilval. Bilen är rätt mycket billigare än värsta konkurrenten och koncernkusinen VW Golf, priserna här börjar på 166 900 kronor om man väljer kombi och bensinmotorn på 105 hästkrafter, som Seat själva tror kommer att bli storsäljaren. Motsvarande Golf kostar från 184 500 kronor. Seat bjuder dessutom på lite bättre nybilsgaranti och tre års fri service om man finansierar sitt bilköp med Seat Finans.

Prisskillnaden märks av, framför allt inne i bilarna. Seat Leon bjuder på en plastig och oinspirerad känsla, det är ett rejält snäpp under nivån i Golf. Men med tanke på hur mycket funktion man får för sina pengar om man väljer Seat Leon ST Kombi så kanske man kan leva med det.