Se polisens nya vapen – "osynlig" spikmatta

En "osynlig" spikmatta.

Det är den amerikanska polisens nya vapen för att stoppa brottslingar på vägarna.

https://www.youtube.com/watch?v=AGhG5yMq9Zo

Spikmattor har länge använts av poliser över hela världen för att få stopp på fordon med brottslingar. Nackdelen med dessa konventionella, gammaldags spikmattor är att de ofta kan upptäckas av bilföraren och därmed undvikas.

Den nya sortens spikmatta, som amerikanska polisen nu använder, fungerar så här: en väska med en specialkonstruerad spikmatta i placeras ut vid vägkanten.

Rullas ut blixtsnabbt

En polis kan sedan - på ett avstånd upp till 30 meter - aktivera spikmattan (vid lämpligt valt tillfälle), som ur väskan slungas ut över vägen framför bilen med man vill få stopp på.

Därefter rullas spikmattan snabbt in igen så att förföljande polisbilar kan passera utan risk för punktering.

Denna typ av "osynlig" spikmatta anser vara mycket säkrare än den gamla spikmatte-typen. detta eftersom inga poliser behöver befinna sig i direkt anslutning till vägen - varken när spikmattan slungas ut eller dras in igen.

Dessutom sägs spikarna i den nya spikmattan vara mer effektiva mot punkteringssäkra, så kallade runflat-däck, tack vare spikarnas utformning.

LÄS MER: Här fångas flest fortkörare av fartkamerorna – Topp 20 i Sverige

Till stor hjälp

Den nya spikmattan kallas NightHawk och har redan varit till stor hjälp för den amerikanska polisen i jakten på brottslingar. Den första framgången i bovjakten tack vare spikmattan ägde rum i mars i delstaten Illinois.

Den svenska polisen använder fortfarande den gamla typen av spikmatta. Men kanske kan denna typ av modern spikmatta så småningom även börja användas av polisen i Sverige.

Den svenska polisens första spikmatta kom 1953 och var tillverkad i Schweiz. Mattan var 4,2 meter lång och tillverkades av sju centimeter bred sadelgjord i vilken spikarna var fästa. Det tog 15 sekunder för ett bildäck att tömmas och för det mesta fastnade fyra spikar i varje däck. Första året som polisens spikmatta användes i ett skarpt läge i Sverige var 1960.

Sugen på en ny bil? Se vad du kan får för din gamla här

Annons: