Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 nov 2015 10:49

Se Koenigseggs nya transformer-finess

Nu visar Koenigsegg upp en tuff finess i nya Regera – Autoskin. Dörrar, huv och front kan öppnas med fjärrkontroll. Alla funktioner är hydrauliska, och systemet väger under fem kilo, säger Christian von Koenigsegg i videon.

Koenigsegg Regera är en av världens snabbaste bilar. Under skalet sitter en V8 på fem liter och 1 100 hästkrafter. Regera är en laddhybrid, och elmotorerna levererar upp till 700 hästkrafter. Toppeffekten när förbränningsmotor och elmotorer jobbar tillsammans är begränsad till 1 500 hästkrafter.

Superbilen saknar växellåda, något som är möjligt tack vare de starka elmotorerna och en hydraulisk koppling. Initialt kommer mest kraft från elmotorerna, och den hydrauliska kopplingen sluter sig gradvis tills hastigheten når omkring 50 kilometer i timmen och motorvarvet kommer upp i 1000 rpm. Toppfarten nås vid maxvarvet 8 500 rpm.

BILKLIPP: Här fastnar chefen i egna biltvätten – se årets skrubbning!

Använde befintligt hydrauliksystem

Regera har ett hydrauliskt system för bakvingen och markfrigången, och medan Koenigsegg utvecklade systemet bestämde man sig för att utnyttja hydrauliken vidare.

Med hjälp av mycket lätta hydraulikkomponenter som kopplades in till de befintliga pumparna och datasystemet har Koenigsegg byggt in fjärrstyrning till dörrar, huv och front. Sensorer ser till att inga dörrar eller luckor slår i något.

Enligt Koenigsegg är det här en praktisk funktion som gör att man slipper få fingeravtryck på den fina bilen. Men framför allt ser det väldigt häftigt ut – och definitivt värt viktökningen på fem kilo. En show-funktion gör att man kan öppna allt samtidigt. Se hur det fungerar i Koenigseggs video!