Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schweizare byggde vedspis i sin Volvo

När det är kallt ute finns det inte mycket som går upp mot att kliva in i en varm och härlig bil. Schweizaren Pascal Prokob tyckte att värmepaketet i hans Volvo 245 var för klent så han installerade en vedeldad gjutjärnskamin på ena passagerarplatsen.

Det råder bister kyla över hela den europeiska kontinenten. För att inte frysa ända in till märgen gäller det att ha tillgång till en skön och effektiv värmekälla. En klassisk gjutjärnskamin som alstrar behaglig och njutbar värme är ett alternativ.

Schweizaren Pascal Prokob tyckte att värmen som blåste ur luftmunstyckena på instrumentpanelen på hans Volvo 245 från 1990 var allt för vek.

Skorsten på taket

Därför kom han på den briljanta idén att slänga ut passagerarstolen och på platsen installera en rejäl gjutjärnskamin av gammalt snitt som han fäste i en kraftig bottenplatta som i sin tur är fäst i bilgolvet.

För att inte tuppa av av koloxidförgiftning monterade han en skorsten via en genomföring i bilens tak.

Bilen godkänd

Hela konstruktionen har gått igenom registreringsbesiktning och är godkänd, så nu åker Pascal Prokob omkring i kalla Schweiz med härlig värme i sin gamla Volvo-kombi. Vi förmodar att det luktar ganska gott också.

Missa inte att se filmen hur schweizaren eldar på i kaminen för att få upp värmen i sin Volvo-kombi. Länk till filmen här intill.

FAKTA

Mer från Teknikens värld:


FILM: Vedeldad Volvo

Annons: