Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill Ford hjälpa cyklister i trafiken – varnar föraren

Fords döda-vinkelvarnare ser cyklister.

Ser du inte cyklisten som kör förbi när du ska öppna dörren?

Lugn – nu har Ford utvecklat en teknik som varnar förare och passagerare när en cykel vill köra förbi.

Döda-vinkelvarnare ute i trafiken har vi sett på nya bilar under ett antal år. Nu har Ford utvecklat en ny teknik för att förare och passagerare ska varnas om det kommer en cyklist vid sidan av bilen även när den står parkerad.

Därmed ska olyckor där en cyklist kör rakt in i en öppen bildörr minska. Ford har monterat sensorer för att bilen ska ”se” trafikanter som ligger i den så kallade döda-vinkeln, det område som inte täcks av backspegeln. Ford har sedan tidigare också sensorer och programvara som känner igen cyklister som korsar bilens körbana. De här sensorerna samarbetar nu för att upptäcka cyklister som smiter upp vid sidan av bilen och varnar förare och passagerare för att öppna dörren.

Ford kallar tekniken för ”Exit Warning” och ska du köpa en ny Ford kan du titta efter systemet i utrustningslistan.

– Cyklister möter dagligen säkerhetsutmaningar på våra trafikerade vägar. En av utmaningarna är bildörrar som plötsligt öppnas. Exit Warning ska hjälpa till att göra vägarna bättre för alla – oavsett om du kör på två eller fyra hjul, säger Friederike Philipsenburg, fordonsarkitekt på Ford Europa, i ett pressmeddelande från Ford.

Tidigare har Audi och Mercedes presenterat liknande teknik och teknikföretaget Semcon har utvecklat produkten Lifesticker som monteras på de vanliga backspeglarna och varnar förare och passagerare för en cyklist som kör vid sidan av bilen.

Annons: