ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så spionerar bilen på dig

Publicerad 20 jan 2016 14.38
Tillverkarna samlar in uppgifter om var du kör, parkerar och vilka dina vänner är.

Tillverkarna samlar in uppgifter om var du kör, parkerar och vilka dina vänner är.

Foto: Opel

Motormännen avslöjar i dag vilka privata uppgifter som moderna bilar samlar in om dig. Uppgifterna ägs och kontrolleras av biltillverkarna: Var du kör, var du parkerar och vilka dina vänner är.

– Vi anser att det är bilägaren som ska ha äganderätten till sina uppgifter, säger Erik Kjellin på Motormännen.

Motormännens tyska motsvarighet ADAC har undersökt två olika bilar och kommit fram till vilken information som samlas in om ägarna.

Undersökningen visar att en stor mängd data samlas in för att skapa förarprofiler – som kan används för att skapa individanpassade tjänsteerbjudanden. Uppgifterna som samlas in säger mycket om resvanor och körsätt.

Bland annat samlade de undersökta bilarna in data som visade de 100 senaste platserna bilen hade varit parkerad, de senaste destinationerna som var inskrivna i gps:en och vilka kontaktuppgifter som fanns i telefonen.

LÄS MER: Okej att köra utan körkort – om du tappat ditt utländska

Ägs av tillverkarna – inte av dig

– Vi är kritiska till att de uppgifter om bilägarna som samlas in helt ägs och kontrolleras av fordonstillverkarna och att det saknas insyn om vilka uppgifter det handlar om. Vi anser att det är bilägaren som ska ha äganderätten till sina uppgifter och att dessa inte får användas utan informerat samtycke, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig Motormännen.

Tillsammans med FIA – paraplyorganisation för bilistkubbar i Europa, Mellanöstern och Afrika – startar man nu en kampanj; ”#MyCarMyData”.

Tre krav på tillverkarna

Organisationerna framför tre gemensamma krav på tillverkarna:

Dataskydd

Lagstiftningen måste se till att bilägare ges äganderätten till de data som samlas in och att bilägaren ger sitt informerade samtycke till hur det används.

Fritt val

Konsumenten ska ha möjlighet att fritt välja önskad tjänsteleverantör på en öppen marknad. För att bilisterna ska erbjudas de mest konkurrenskraftiga erbjudanden krävs en fri konkurrens, då måste data om ett fordons tillstånd göras tillgängliga för flera tjänsteleverantörer.

Rättvis konkurrens

Fordonsdata ska ägas av bilägaren och vara öppna och tillgängliga för flera tjänsteleverantörer. Detta är innovationsdrivande och öppnar för att utveckla nya, säkra produkter och funktioner.