Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 jul 2014 17:26

Så slipper du bli trött när du är bakom ratten

Att ta sig i ansiktet kan vara ett tecken på trötthet.

Att ta sig i ansiktet kan vara ett tecken på trötthet.

1/2

Foto: Thinkstock

Att vara trött som förare är lika farligt som att köra rattfull.

Att vara trött som förare är lika farligt som att köra rattfull.

2/2

Foto: Thinkstock

Lika farligt som rattfylla. Ändå är det många som sitter bakom ratten när de är trötta. Och vad värre är, många märker inte ens när de är för trötta för att köra bil.

Norska NRK har pratat med experter om trötthet bakom ratten. Här är några handfasta tips om hur du undviker att bli trött – och vad du ska göra om du märker att du är trött när du kör bil.

Du kan nicka till när du kör bil – utan att ens ha märkt att du är trött. Enligt NRK är gäspningar inte den enda signalen som kan larma om att du är trött. Du bör även vara uppmärksam på om du tar dig i ansiktet, om du börjar småfrysa och om du har lätt att bli upprörd.

Guro Ranes, som analyserar dödsolyckor på norska Statens vegvesen säger till NRK att många kända trick i själva verket inte alls hjälper mot trötthet. Kaffe hjälper till exempel bara om du vill undvika att bli trött, inte om du redan är trött.

Frisk luft och musik i bilen hjälper inte heller, det är snarare att lura sig själv. Det enda som verkligen hjälper när man är trött är att stanna och sova 15 minuter, en sådan tupplur kan vara förvånansvärt effektiv.

Undvik kött

För att hålla dig pigg och alert bör du undvika tung mat som till exempel kött inför en längre bilresa, då det kan göra dig dåsig. Fett och socker är inte heller en bra idé. Enligt Guro Ranes är det bäst att hålla sig till frukt, grönsaker och osötat vatten. Att sova ordentligt inför resan och att vara flera som turas om med körningen är andra goda råd.

Jan Ivar Engebretsen på Norges Automobil-Forbund säger till NRK att sömnapné kan vara en annan riskfaktor i trafiken. Många förare som har sömnapné, vilket innebär att man slutar andas flera gånger när man sover, vet inte om det själva. De får sömnen störd, vilket innebär att de sover för lite och är mindre utvilade.

Relaterat