Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 okt 2016 08:17

Så ska Geelys suv bli billigare än alla andra

Lynk&co vill pressa priset ordentligt med hjälp av näthandel.

Lynk&co vill pressa priset ordentligt med hjälp av näthandel.

Foto: Lynk&co

GÖTEBORG. En uttänkt strategi med näthandel och egna showroom.

Så ska Geely pressa priset på den nya suv:en.

Och lämna utrymme för Volvo att bygga dyrare bilar.

När Geely presenterar sin affärsmodell för det nya bilmärket handlar allt om att nå bilköparna utan att behöva gå omvägen via en återförsäljare. Enligt de siffror som redovisas ligger så mycket som 25-30 procent av bilens pris i distributionen och ersättningen till återförsäljarna. I den kostnaden finns också stöd till marknadsföring av bilmodellen.

När Geely tänker nytt så skrotas återförsäljarledet helt. Istället bygger Geely upp egna showroom samt skapar en virutell miljö där kunden ska kunna beställa sin bil över internet.

Geely plockar också bort all typ av personifiering och hantering av olika utrustningsnivåer. Istället skapar man ett 20 tal tydliga modeller med ett fast pris som går att köpa direkt via en hemsida.

Du ska också kunna gå in till en Geely-shop och beställa den av de 20 varianterna av nya Lynk&co 01 som du vill ha.

Som Volvo – fast 25 procent billigare

Hanteringen av bilkunderna, marknadsföringen och visningen av bilen ska på det sättet bli mycket billigare än i dag.

Kostnadsbesparingen ska komma bilköparen tillgodo och Geely räknar med att kunna sälja Lynk-bilar med samma kvalitet och tekniska nivå som en Volvo men till 25 procent lägre pris. Därmed ska Geely kunna konkurrera med volymmärken som Peugeot, Renault, Nissan, Kia och Hyundai - framför allt i Europa.

Geely lämnar också utrymme för Volvo att bli ännu mer premium, bygga dyrare bilar, samt för volymmärket Geely att behålla sin position på hemmamarknaden i Kina.

Lynk&co 01 är den första bilen i en rad nya modeller på den nya plattformen CMA, som Geely delar med Volvo. Nästa modell ska heta Lynk&co 02 och det blir troligen en mindre sedan av samma typ som S40.

Lynk&co 01 börjar byggas i Kina nästa år och kommer till Europa och Sverige under 2018. Om modellen blir en succé kan det bli tal om tillverkning i Europa, troligen då Belgien, eller i USA.

Relaterat