Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så säker är din bil mot inbrott – här är listan

Många bilar har dåligt skydd mot inbrott och stöld enligt nya testresultat. Bilden är arrangerad.
Foto: iStockphotos

Många nya bilar i Sverige har dåligt stöldskydd.

Det visar en undersökning av den svenska NVSA-organisationen.

Dessutom vägrar flera bilmärken att låta sin säkerhet testas.

Hur bra just din bil klarar tjuven finns i en sökbar lista på nvsa.se.

NVSA-organisationen, som består av ett antal försäkringsbolag, har nu släppt en lista över hur inbrotts- och stöldsäkra 164 bilmodeller i Sverige är. Viktig information - inte minst med tanke på de ökade bildelsstölderna.

Etta på listan ligger Audi R8. Många andra modeller klarar sig också bra. Men så finns det dem som inte håller måttet.

– Resultaten visar att 35 procent av de testade modellerna fått toppresultat och totalt 76 procent blivit godkända medan ett antal andra inte alls klarar kraven. Volvo befäster sin tätposition tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något från tidigare års resultat, men har rakt igenom godkända bilar.

– Bakom toppskiktet ligger Volkswagen och Seat på ungefär samma nivå. De som däremot behöver förbättra sina modeller på det här området är till exempel Fiat, Dacia och Mazda, säger Anders Edvardsson, på NVSA-organisationen.

Fördubbling av bildelsstölder – här är värst drabbade bilmärkena

Några tillverkare vill inte delta

Totalt finns i Sverige cirka 250 bilmodeller. Men bara 164 har alltså gått med på att testas. Något Anders Edvardsson förstås inte är nöjd med.

– Värst är att några biltillverkare vägrar låta sina nya modeller gå igenom testerna. Det är mycket beklagligt att exempelvis BMW, Mercedes och Honda väljer att inte rapportera sina fordon för klassificering, säger Anders Edvardsson.

Försäkringsbranschen anser det viktigt att konsumenterna får möjlighet att väga in stöld- och inbrottsskydd inför valet av bil.

– Det är ett högst rimligt krav att ge konsumenterna ett sådant bedömningsunderlag när de ska välja bil. Särskilt med tanka på att vissa av de biltillverkare som inte rapporterar sina fordon för klassificering finns bland de mest frekventa i stöldstatistiken, säger Anders Edvardsson.

NVSA står för New Vehicle Security Assessment och är en brittisk norm som ställer upp krav på bilars konstruktion och utrustning. Det är de svenska bilförsäkringsbolagen som står bakom NVSA-normen i Sverige. Den infördes här 2008.

Försäkringsbolaget varnar: Här är 11 farligaste bilarna

Självdeklaration och oberoende efterkontroll

Klassificeringen utförs i två steg där biltillverkaren börjar med att göra en egen självdeklaration. Sedan görs en oberoende efterkontroll av försäkringsbranschen. Slutligen graderas bilmodellen efter hur bra den fyller normens krav.

Klassificeringen används också för att rättvist kunna räkna ut försäkringspremien. Högre säkerhet innebär lägre premiekostnad.

På www.nvsa.se går det att söka på alla testade bilmodeller och se resultaten.

Gråa stjärnor anger biltillverkarens eget betyg för skyddet mot stöld och inbrott medan röda stjärnor visar NVSA-normens betyg efter oberoende tester.

Saknas stjärnor innebär det att bilen inte har testats/rapporterats av biltillverkaren och/eller NVSA.

Funderar på att sälja bilen? se vad du kan få för den här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: