Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 nov 2012 09:36

Så rustar du bilen inför vintern

KYLAN STÄLLER TILL DET. Vinterrusta bilen och slipp problem med frusna lås och urladdat batteri.

KYLAN STÄLLER TILL DET. Vinterrusta bilen och slipp problem med frusna lås och urladdat batteri.

Foto: Katarzyna Zwolska

Det är bara en tidsfråga innan termometern parkerar under nollan. Och då kommer problemen för oss bilister: Halka, igenfrusna dörrar och lås. Undvik fallgroparna – vinterrusta bilen nu!

Har du bytt till vinterdäck ännu? Om inte så är det verkligen hög tid. Från första december är det dessutom lag på att ha vinterdäck på bilen om det är vinterväglag – frost på väggrenen räcker! Var femte bilist rullar fortfarande på sommardäck nu i november, visar en undersökning gjord av försäkringsbolaget if.

– Folk är ovana vid halka när den slår till. Vintern har kommit lite senare i år och troligen har många väntat med att byta till vinterdäck och vinterrusta bilen. Risken är att när snön ligger på gatorna är många oförberedda, säger Dan Falconer, motorexpert på if.

Kylan ställer till det

Men kylan kan ställa till det på andra sätt. Förutom att ha vinterdäck på bilen gäller det att kontrollera en mängd  saker på bilen – annars kan man i värsta fall bli stående med en bil som  vägrar att starta. Batteriet kan ladda ur och motorn kan skadas om man har slarvat med glykolen. Vanliga irritationsmoment är igenfrusna lås, fastfrusna dörrar och frusen spolarvätska.

Det är också bra att se till att vara förberedd med utrustning som snöskyffel, ficklampa och filt. Till höger hittar du en checklista. Följ tipsen och slipp irriterande bekymmer när kylan slår till på allvar!