ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Så många struntar i 17 år gammal bälteslag

Publicerad 3 feb 2016 10.36
En av fem struntar i att använda bältet i bussen - trots att lagen funnits sedan 1999. Bland bilförare är bältesanvändningen 97 procent.

En av fem struntar i att använda bältet i bussen - trots att lagen funnits sedan 1999. Bland bilförare är bältesanvändningen 97 procent.

Foto: iStockphotos

Nära fyra av fem resenärer uppger att de alltid använder bälte när de åker expressbuss, visar en undersökning som Swebus gjort bland sina resenärer.

Då undersökningen genomfördes för ett år sedan uppgav två tredjedelar av de tillfrågade att de använder bälte i bussen.

Trots ökningen av bältesanvändningen i bussarna är det långt kvar till hur det är när samma personer åker bil, 97 procent uppger att de alltid använder bältet i bilen.

"Vårt mål är att det ska bli lika självklart att använda bältet på bussen som i bilen", säger Patrik Wadenhed, trafikchef på Swebus, enligt ett pressmeddelande från företaget.

LÄS MER: Privatleasing kan sluta med chocknota – 11 saker du måste vara medveten om innan du skriver kontrakt

Lag sedan 1999

Sedan 1999 är det lag på att använda bältet ombord på bussen om det finns ett bälte installerat. Bussföraren är skyldig att före färd upplysa passagerarna om att bältet ska användas. Men det är passageraren som ansvarar för att använda bältet och som får stå till svars i en poliskontroll.