ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 13 sep 2004 10.24

Så lätt ryker lappen

KÖRT! Polisens laserinstrument avslöjar fortkörare redan på 400 meters avstånd.

KÖRT! Polisens laserinstrument avslöjar fortkörare redan på 400 meters avstånd.

Närmare 25 000 trafikanter i Sverige förlorar varje år körkortet på kortare eller längre tid.
De flesta av dem har haft för bråttom.
Du känner väl till att "lappen" ryker om du kör mer än 20 kilometer/timme för fort på 30-sträcka - eller mer än 30 över på övriga vägar?
På de här sidorna har MOTOR sammanställt uppgifter om böter och straff vid fortkörningar - och även andra vanliga trafikbrott. Böterna vid hastighetsöverträdelser varierar vanligtvis mellan 800 och 2 000 kronor - om de inte blir ett fall för åklagare. Då blir det ännu dyrare. Om du ertappats med att köra mycket över fartgränsen - från 21 km på 30-väg och från 31 km annars - tar polismannen körkortet direkt. Du får då 48 timmar på dig att köra hem bilen.

Högre försäkringspremie

Det är länsstyrelserna som beslutar hur lång tid som körkortet ska vara indraget. I de flesta lägen rör det sig om två månader, men kan öka till fem månader i extrema fall. Upprepade fortkörningar "inom körkortsgränsen" - typ tre gånger på två år - kan också leda till att länsstyrelsen återkallar körkortet på två månader. Som om inte det vore straff nog att få böter och tvingas cykla eller ta bussen till jobbet, kan det bli ytterligare påbackning av eländet. En indragning av körkortet kan också medföra högre försäkringspremier och nesan att inte få övningsköra med barnen på tre år.

Ta nytt körkort

Skulle sedan fortkörningen bedömas som grov vårdslöshet i trafik kan straffet bli ett helt år utan körkort. Då får du inte automatiskt tillbaka det, utan måste försöka klara teori- och förarprov på nytt. Du märker att det saknas ett trafikbrott i vår redovisning - rattfylleri. Det är ett mörkt kapitel för sig, som det finns anledning att återkomma till. Vi nöjer oss här med att konstatera att gränsen för rattonykterhet går vid 0,2 promille och att körkortet ryker vid 0,31 promille.