Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 sep 2016 16:00

Så kostar servicen på 10 vanligaste bilarna

30 000 kronor. Så mycket kostar det att serva en Volvo V70 under de första 6 åren.

30 000 kronor. Så mycket kostar det att serva en Volvo V70 under de första 6 åren.

Foto: Volvo

Det är inte bara inköpspriset som är viktigt när man köper bil.

Servicekostnaderna kan skilja enormt mycket beroende på vilken bil man väljer.

En Volvo V70 är mer än dubbelt så dyr att serva än en Kia Ceed, det visar en genomgång gjord av Lasingoo.

Lasingoo är en branschägd portal där man kan jämföra verkstäder och boka tid för sin bil. Nu har de jämfört servicekostnader för de mest sålda bilmodellerna under 2015 – och det är stora skillnader.

Genomgången visar att den dyraste bilmodellen i genomsnitt kommer att kosta mer än dubbelt så mycket i service jämfört med den billigaste under de kommande åren. Datan bygger på biltillverkarnas rekommenderande servicescheman och tidsuppskattningar samt genomsnittspriser på reservdelar och verkstädernas arbetskostnad.

”Skillnader man inte tar med i beräkningen”

– Priserna skiljer sig mellan bilmodell och bilkategori av många anledningar. Det kan till exempel handla om pris och mängd olja som går åt vid ett oljebyte, hur lång tid det tar att utföra ett visst arbete eller hur ofta vissa servicearbeten ska utföras. Det är skillnader som man nog inte alltid tar in i beräkningen vid bilköpet, säger Malin Landberg, vd på Lasingoo.

Beräknat på 1500 mil per år

Kostnaderna är framtagna med antagandet att bilen följer genomsnittet för årlig körning om 1500 mil och följer tillverkarens rekommenderade serviceintervaller. Priserna som redovisas är genomsnittspriser för anslutna verkstäder inom en 10 mils radie från Stockholm.

– Servicekostnaderna beror självklart på hur mycket bilen brukas. Kör man mycket behöver bilen servas oftare. Kör man mindre, mer sällan. Servicelampan tänds när det är dags för bilservice, vilket är en bra hjälp för bilägaren. Den här datan är en riktlinje där vi har försökt lyfta fram informationen så objektivt och transparent som möjligt avslutar Malin Landberg.

Sälja bilen? Se vad du kan få för den här