Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så köper du rätt endurohoj

Emil Bentvings tips till dig som ska köpa begagnad motocross- och endurohoj:

Prisbilden

 Med hjälp av hemsidorna enduromx.com och blocket.se skaffar du dig snabbt en bild av marknaden. Bestäm dig för ett prisintervall och börja att lusläsa annonserna.

Tekniken

 Det är viktigt att lära sig vilken motorfamilj och vilken generation av din favorithoj som är bäst. Det kan vara stor teknisk skillnad mellan två årsmodeller. Det är också viktigt att bestämma vilken storlek på motor som passar dig. Det är till exempel större skillnad på KTM:s 450 och 400 än mellan 250 och 400.

Service

 Enduro- och motocrosshojar kräver mycket service och underhåll. Köper du begagnat är det därför viktigt att skaffa dig mycket kunskap om den hoj du ska köpa. När är vad bytt och hur? Speciellt viktigt är det med de olika motordelarna, som annars kostar mycket pengar att få ordning på. Tänk på att en endurohoj kan gå fler timmar än en motocrosshoj då slitaget i skogen är mindre.

Antal ägare

 Är det en något äldre hoj så är det viktigt att kontrollera antalet ägare och hur var och en skött service och underhåll. Kanske finns det en servicebok eller dagbok på hojen? Äldre motorcyklar kan också ha problem med länkage, sving och lager.

Extrautrustning

 Många försöker skicka med extrautrustning – både till motorcykeln och till dig som förare. Men begagnade slitdelar är inte mycket värda. Och personlig utrustning faller snabbt i värde. Försök värdera utrustningen och betala inte för sådant som du inte kommer att ha användning för alls.                      

Emil Bentving

Annons: