Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så klarar du kylan på cykeln

Fler och fler cyklar också på vintern. Vi delar med oss med några bra tips för dig som vill cykla året runt.
Foto: Ola Dusegard.Se

TRAFIK. Att cykla till jobbet även på vintern ger motion efter julmaten. Men det är bra att se över sin utrustning. Dubbdäck gör färden säkrare. Bromsar och växlar slits mindre om de är inbyggda.

I kyla, snö, halka och slask testas cyklisten. Trenden är att allt fler antar utmaningen. Det visar både trafikräkningar och försäljning av exempelvis dubbdäck, enligt organisationen Svensk Cykling. I takt med att fler väljer cykeln för att pendla till jobbet, blir det också fler som cyklar vintertid – fast ökningen sker från en låg nivå.

Cyklandet ger motion och är miljövänligt.

– Det som brukar hamna på minuskontot är trafiksäkerheten, säger Anna Niska, cykelforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

■ LÄS MER: Bästa dubbdäcken till din cykel i vinter

Många singelolyckor

– Åtta av tio olyckor med cykel är singelolyckor. Halka är den främsta orsaken till singelolyckor, och snö och is är den främsta parametern i halka, säger Niska.

Men det finns tydliga ljuspunkter. Kommunerna har generellt sett blivit bättre på att sköta vinterväghållningen av cykelbanor – snöröja, sanda och salta. I dag har också många cyklister dubbdäck, som ger mycket bättre bromskraft och stabilitet.

Den personliga utrustningen är förstås viktig. Dit hör en bra hjälm, kläder och kanske handvärmare att ha i handskarna.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Så klarar du vinterkylan på cykeln

Dubbdäck. Ja, det blir mer trögtrampat. Men ett bra dubbdäck ger också överraskande bra grepp på is.

Navväxlar. Inte lika skön känsla som utanpåliggande växlar – men isar inte igen och fungerar i alla väder.

Kläder. Investera i riktiga cykelkläder. Vindtäta fodrade cykelbyxor och en lite tjockare vindtät cykeljacka. Vindtät hätta eller balaklava på huvudet, som kan kompletteras med en tunn yllemössa när det är riktigt kallt. Underställ kan kompletteras med ytterligare tröja i ullfrotté. Ett par tjocka, gärna vattentäta handskar är en bra investering. Ett par 3/4-shorts över tightsen skyddar extra mot kylan.

Skor. Kör du med clips kommer ett par SPD-skor för vinterbruk bli din bästa vän. Vattentätt med höga skaft håller fötterna torra. Satsa på lite tunnare foder, så kan du använda dem när det regnar under vår och höst. Köp några par tjocka ullstrumpor.

Glasögon. Skydda ögonen mot iskall vind och vassa snöflingor.

Vätska. Glöm inte att dricka bara för att det är kallt!


Källa: Allt Om Bilars vintercyklande reportrar


Annons: