Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 14 jan 2016 11:53

Så klarar du kylan på cykeln

Fler och fler cyklar också på vintern. Vi delar med oss med några bra tips för dig som vill cykla året runt.

Fler och fler cyklar också på vintern. Vi delar med oss med några bra tips för dig som vill cykla året runt.

Foto: Ola Dusegard.Se

TRAFIK. Att cykla till jobbet även på vintern ger motion efter julmaten. Men det är bra att se över sin utrustning. Dubbdäck gör färden säkrare. Bromsar och växlar slits mindre om de är inbyggda.

I kyla, snö, halka och slask testas cyklisten. Trenden är att allt fler antar utmaningen. Det visar både trafikräkningar och försäljning av exempelvis dubbdäck, enligt organisationen Svensk Cykling. I takt med att fler väljer cykeln för att pendla till jobbet, blir det också fler som cyklar vintertid – fast ökningen sker från en låg nivå.

Cyklandet ger motion och är miljövänligt.

– Det som brukar hamna på minuskontot är trafiksäkerheten, säger Anna Niska, cykelforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

LÄS MER: Bästa dubbdäcken till din cykel i vinter

Många singelolyckor

– Åtta av tio olyckor med cykel är singelolyckor. Halka är den främsta orsaken till singelolyckor, och snö och is är den främsta parametern i halka, säger Niska.

Men det finns tydliga ljuspunkter. Kommunerna har generellt sett blivit bättre på att sköta vinterväghållningen av cykelbanor – snöröja, sanda och salta. I dag har också många cyklister dubbdäck, som ger mycket bättre bromskraft och stabilitet.

Den personliga utrustningen är förstås viktig. Dit hör en bra hjälm, kläder och kanske handvärmare att ha i handskarna.