Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 mar 2014 11:30

Så här många kör bil med trasig vindruta

En av fyra kör med trasig eller skadad vindruta i Sverige.

En av fyra kör med trasig eller skadad vindruta i Sverige.

Foto: Thinkstock

En bil av fyra - eller totalt cirka 1,3 miljoner bilar.

Så många kör runt med en trasig eller skadad vindruta,

Allra värst är det i Norrland - där var tredje bil har en defekt vindruta.

Det är bilglasföretaget Carglass som genomfört undersökningen bland svenska bilister. Undersökningen genomfördes i december och resultatet visar att väldigt många bilister struntar i att reparera sina trasiga vindrutor.

– Det är en hög andel bilar som har bilglasskador och många råkar tyvärr ut för att dessa förvärras under vintern, säger Anders Eliasson, vd för Carglass i ett pressmeddelande.

Förvärras snabbt

På vintern utsätts vindrutorna för stora temperaturskillnader vilket kan göra att ett stenskott förvärras och blir till en allvarlig spricka. En liten skada förvärras snabbt vid ogynnsamma förhållanden.

Enligt Eliasson väntar för många alldeles för länge innan de åtgärdar en skadad vindruta.

Undersökningen visar också att det är stora skillnader mellan olika delar av Sverige. Värst är det i Västerbotten och Norrbotten där 30 procent av bilförarna kör omkring med en trasig vindruta. Storstäderna klarar sig bättre och i Stockholm är det cirka 20 procent, eller var femte bil, som har en skadad vindruta.

Risk för stenskott

Under våren ökar risken för stenskott som kan skada vindrutan. Mycket av vinterns grus ligger kvar på asfalten och många bilförare kör runt med dubbdäck som kastar i väg gruset och stenarna från vägbanan och upp på bilarna.

Anders Eliasson påpekar att det är viktigt att snabbt laga ett stenskott på vindrutan för att inte skadan ska förvärras. Det finns enklare plåsterlappar att sätta på vindrutan och du inte har tid att laga rutan direkt. Plåstren förhindrar att stenskottet utvecklas till en spricka. Stenskotten kan sedan lagas permanent utan att du behöver byta hela vindrutan.

Relaterat