Så gör du rent din bil under vinterhalvåret

<strong>1. BORT MED SALT.</strong> Använd kallavfettning för att få bort saltet. Det finns kallavfettningar som inte är så miljöfarliga och som inte luktar så mycket. Spraya på från dörrhandtagen och neråt. Låt verka några minuter och spola av med högtryck.
Foto: David Jakobsson
<strong>2. RESTEN AV BILEN.</strong> Gå på resten av bilen med microavfettning, det är ett snällare avfettningsmedel än kallavfettningen. Spola av hela bilen igen, gärna med högtryckstvätten.
Foto: David Jakobsson
<strong>3. SHAMPONERA BILEN.</strong> Använd en bra svamp och se till att du kommer åt överallt. Ta under skärmkanterna och försäkra dig om att det inte sitter kvar smuts som kan orsaka rostskador.
Foto: David Jakobsson
<strong>4. BEHANDLA FÄLGARNA MED FÄLGSYRA.</strong> Det finns en uppsjö av bra fälgrengöringsmedel.
Foto: David Jakobsson
&nbsp;<strong>5. SKRUBBA.</strong> Det finns speciella fälgborstar som man kan använda för att skrubba rent, men en vanlig diskborste duger fint. För att komma åt hela fälgarna ordentligt kan man flytta bilen så att hjulen roterar ett halvt varv innan man gör klart. Då missar man ingen smuts.
Foto: David Jakobsson
<strong>6. TORKA.</strong> När bilen spolats av sista gången så ska den torkas. Börja gärna med att använda en skrapa. Se till att den är anpassad för ändamålet.
Foto: David Jakobsson
<strong>7 TORKA - ÄNNU MER.</strong> Torka sedan bort det sista ­vattnet. Var noga med gummilister och innanför dörrarna. Att använda skinn är lite gammalmodigt. Nu finns det microdukar som sväljer 100 gånger sin egen vikt. Det går också att använda urtvättad frotté, men man ska vara medveten om att det kan repa lite. Lägg även tidningar under gummimattorna i bilen. Det minskar fukten inne i kupén och minskar risken för imma på rutorna.
Foto: David Jakobsson
1 / 7

Finns det verkligen någon mening med att tvätta bilen så här års – den blir ju skitig så snabbt igen! Men föroreningar och salt kan skada lacken och orsaka rostskador. Patrik Wessely är chef för bilvårds- gruppen på Mekonomen på Gärdet i Stockholm. Han tycker att man ska tvätta bilen minst varannan vecka. Här är hans tips om hur du tar hand om din bil under vintern.

Snart är det helg, och dags för lite kvalitetstid med bilen.

Kolla igenom bildspelet ovan och följ instruktionerna steg för steg så kommer din bil att gnistra i kapp med snön.

Annons: