Så blir eldrivna formelbilen

Formel 1 i mindre skala – fast med elbilar. Första säsongen av formel E drar i gång om ett drygt år, men redan nu visas bilen som ska ta förarna runt ringen.

Formel 1 är vid det här laget ett välkänt varumärke, och nu är nästa version på väg. Den här gången blir det dock utan högt brummande motorljud och luktande avgaser.

Tävlingen heter formel E och debutsäsongen är tänkt att dra i gång hösten 2014, med tio deltagande team och tio deltävlingar världen över fram till juni 2015. Bilarna som ska användas i loppen presenteras på bilsalongen i Frankfurt i september, men redan nu blir bilen officiell i form av en datorskiss.

Delar chassi

Alla team som deltar i premiärsäsongen kommer att köra bilar med samma chassi. Bakom konstruktionen står den franska biljätten Renault och Spark racing technologies. Tekniken under huven utvecklas av flera etablerade företag, varav många har ett finger med i spelet när formel 1 körs. Bland annat kommer elmotorerna från McLaren.

Motorn ger upp till 272 hästkrafter, vilket ger en toppfart på 225 kilometer i timmen. För mycket, tycker arrangörerna, som ser till att den begränsas till 180 hästar. En knapp ska dock kunna utlösa all kraft i motorn, vilket ska komma förarna till gagn när en konkurrent ska köras om.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: