Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir du en säkrare förare med husvagn

Sommar betyder många ovana förare på vägarna.
Foto: Thinkstock
Finns några enkla saker som gör dig till en säkrare förare.
Foto: Thinkstock

Sommartrafiken betyder att många ovana bilförare är ute på vägarna.

Och nya förare sitter bakom ratten i husbilar och i bilar med husvagn på släp.

Men det finns några enkla saker som gör dig till en säkrare förare i husbilen och med husvagnen.

Testkör

Det är så lätt att säga men svårt att verkligen genomföra. Att åka ut till en parkering och svänga och backa är enkelt. Men det kan också behövas en längre åktur för att känna på hur bilen och husvagnen uppträder i höga farter. Åka fyra, fem mil på en stor väg så märker du direkt hur det känns när det går lite fortare och hur till exempel vinden påverkar.

Lasta rätt

Vikt betyder mycket i både husvagnar och husbilar. Och det kan vara svårt att veta exakt hur mycket packningen väger. Läs på vilken totalvikt som gäller för vagnen och hur mycket du får lasta med tanke på ditt körkort. Försök att alltid - även i husbilar - att lasta så lågt som möjligt och tunga saker ska helst ligga i personbilen eller så nära draget som möjligt. I husbilar är det bästa att lasta så mycket i lastutrymmen utanför bilen. Inne i bilen är det lätt att packningen far runt och landar på de som sitter i bilen.

Tänk också på att väldigt få husbilar har rejält fastskruvade skåp så helst inga tunga saker i överskåpen som kan ramla ner på förare eller passagerare. Använder du takbox så är en bra tumregel att lasten i boxen inte ska väga över 75 kg. Box och räcke väger cirka 25 kg och de flesta bilar har 100 kg som maxlast på taket.

Bromsar

Det vanligaste felet på husvagnar är bromsarna. Anledningen är förstås att husvagnarna står stilla mycket på vintern och kärvande bromsar kan kanske släppa - men fungera dåligt. Samma sak gäller egentligen husbilar som ofta har underdimensionerade bromsar med tanke på vilken last de ska bromsa upp.

Backspeglar

Både när du kör med husvagn och en husbil så är det viktigt att kunna ha bra uppsikt på sidorna och bakåt. När du svänger behöver du backspeglarna för att inte komma för långt in i kurvor och korsningar och eftersom du ofta kör lite långsammare än den vanliga personbilstrafiken är det viktigt att hålla koll vad som kommer bakifrån.

Blinkers och el

Inte sällan krånglar elen på släpvagnar och husvagnar. Ta för vana att kontrollera lamporna ofta så att du inte kör runt med en trasig blinkers alldeles för länge. Även fungerande bromsljus är förstås viktigt.

Backa

Att backa med husvagn är roligt - om du vet hur du ska göra. Är du inte bra på att backa så kan det vara väldigt jobbigt och pinsamt. Men det finns bara ett sätt att lära sig - att öva. Åk ut till en större parkering och ställ ut lite koner eller andra markeringar och sätt igång. Lär dig svängradien på din bil - som spelar stor roll när du backar - och öva på att backa rakt bakåt, svänga 90 grader och att vänta på vagn och bil i en korsning.

Även du som ska köra husbil behöver öva på hur det är att backa med en så pass lång bil. Hur långt överhänget bakom bakhjulet är spelar också väldigt stor roll. Även du som har husbil behöver lära dig att vända i en korsning och att backa in bilen på en parkeringsruta.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: