Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så behåller du sikten på mörka höstvägar

Sikten ute på vägarna blir avsevärt sämre när hösten kommer.
Foto: ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Med hösten följer ofta försämrad sikt på vägarna.

Ösregn, dimma, snö, is och omkringflygande löv kan ställa till det ordentligt i trafiken.

Här får du 5 råd om hur du kan behålla bra sikt i bilen även under de mörka och besvärliga höstförhållandena.

1. SE TILL ATT TORKARBLADEN ÄR BRA

Ifall torkarbladen är gamla och slitna bildas ränder på rutan där bladen inte tar bort vattnet ordentligt. Följden blir att sikten försämras. Torskarbladen ska helst bytas två gånger per år, gärna när en ny årstid börjar. Speciellt under vintern slits torkarbladen hårt av salt, snö och is och gummit blir torrt. Bäst är att satsa på ett lite dyrare torkarblad. Riktigt billiga torkarblad har ofta sämre kvalité på gummit, vilket gör att det torkar fortare och bildar ränder på rutan.

2. VAR NOGA MED SPOLARVÄTSKAN

Köp den helst i koncentrerad form. Frysskyddet blir bättre än om du köper färdigblandad även när du blandar 50/50. Dessutom blir literpriset lägre än om du köper färdigblandad spolarvätska. Var också noga med att köpa spolarvätska avsedd för vinter. Sommarspol har inget frysskydd. Tänk också på att spolarvätskor med dofttillsatser, exempelvis av äpple, inte är lika starka som vanliga spolarvätskor.

LÄS MER: Så gör du din bil höstfin


3. ANVÄND SIKTFÖRBÄTTRARE

Siktförbättrare är ett vätskekoncentrat som rengör vindruta och strålkastare från smuts och så kallad trafikfilm - en fet beläggning som bildas av avgaser i kombination med partiklar från vägbanan i form av däcksrester och asfalt. Samtidigt ska siktförbättraren vara skonsam mot lack, torkarblad och gummilister. Den ska blandas med vatten och spolarvätska före användning.

4. FÖRBÄTTRA HELLJUSEN

Ett sätt att göra det på är att montera halogenextraljus. Sådana finns i många olika modeller. Ett annat sätt är att montera LED-extraljus. De finns i både extraljusform och ramp och ska tåla vibrationer bättre är andra extraljus. Du kan även testa att xenonkonvertera extraljusen för att få bättre ljus. Det finns flera styrkor att välja bland. Det går även att xenonkonvertera bilens vanliga helljus. Att uppgradera glödlamporna är ytterligare ett sätt att förbättra helljuset.

5. GÖR STRÅLKASTARNA EFFEKTIVARE

Se till att göra rent strålkastarna ordentligt. Det bildas snabbt damm och smuts på glaset. En ren strålkastare ger inte bara ett bättre ljus utan motverkar också bländning. Var även noga med att se till att strålkastarinställningen är rätt. Ta gärna hjälp av en yrkeskunnig mekaniker.  När du byter lampor – gör det parvis. Då undviker du att få ojämn belysning - och i förlängningen sämre sikt.

Källa: enklarebilliv.se, biltema.se


Sugen på ny bil? Se här vad du får för din gamla!

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: