Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 18 apr 2009 05:41

Reservdelar till Saab stoppade

Flera leverantörer slutar sälja reservdelar till Saab. "Många delar saknas och är restnoterade", säger en källa.

Flera leverantörer slutar sälja reservdelar till Saab. "Många delar saknas och är restnoterade", säger en källa.

Foto: ALL OVER PRESS

Svenska Saab-ägare riskerar att tvingas parkera sina bilar. - Flera viktiga leverantörer av reservdelar har slutat att sälja till Saab. Många delar saknas och är restnoterade, avslöjar en källa inom General Motors för Expressen. - Vi känner till problemet och jobbar för att lösa det så att inga kunder blir lidande, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobile.

Enligt en källa centralt placerad inom General Motors har flera viktiga leverantörer slutat att sälja delar till Saab.

 Det har resulterat i att olika slags reservdelar helt enkelt tagit slut.

 - Många är restnoterade och det är problem för Saab-verkstäderna att laga de bilar som finns inne för reparation. Bland annat saknas 6000 egr-ventiler, flera detaljer till bromsarna, stötdämpare och strålkastare, avslöjar källan.

Inte tillräckligt många

 Saabs Gunilla Gustavs känner till problemen.

 - När det gäller egr-ventilen så beror det på kapacitetsbrist hos tillverkaren och det har drabbats oss och andra köpare. Det finns helt enkelt inte ventiler för att täcka behovet globalt. Och även när vår verksamhet löper som vanligt kan det hända att vissa delar är restnoterade.

Ska lösas

 Enligt Gunilla Gustavs ska inte några Saab-ägare behöva bli lidande.

 - De kunder som har sina bilar på verkstad, eller där en bil riskerar att bli okörbar, prioriteras. I värsta fall tar vi en del från nybilsproduktionen. Jag har precis pratat med vår ansvarige för eftermarknaden och det verkar som att vi ska kunna lösa det här. Jag känner mig trygg i alla fall.

Vill ha betalt nu

 När Saabs rekonstruktör Guy Lofalk mötte fordringsägarna och leverantörerna i tingsrätten i Vänersborg fick han kritik för hans och GM:s taktik att betala vissa leverantörer men inte andra.

 Fordringsägarna gav Lofalk sitt stöd men efter mötet har klimatet hårdnat mellan Saab och underleverantörerna, som hellre vill ha betalt nu direkt än i en dyrbar ackordsuppgörelse.