Volvo är den dyraste bilen att serva

Volvos populära XC60 – den förra modellen – är dyraste bilen att serva bland storsäljarna förra året.

Dyraste bilen kostar dubbelt så mycket att serva som den billigaste.

Det visar bokningsportalen Lasingoo:s stora och årliga genomgång av de populäraste bilarna i Sverige.

– Bilens servicekostnader beror självklart också på hur bilen används, säger Malin Landberg, VD på Lasingoo.

Varje år jämför bokningsportalen Lasingoo vad det kostar att serva de mest sålda bilarna. Kostnadern beräknas på en årlig körning på 1500 mil per år samt sammanslaget för de sex första åren efter nybilsköpet.

Och precis som förra året syns det en tydlig skillnad mellan dyraste och billigaste bil. Enligt Lasingoo:s genomgång kostar det 21 684 kronor att serva en Volvo XC60 under de sex första åren. Att jämföra med den billigaste bilen, av de tolv mest sålda under 2016, Kia Céed som kostar 11 537. Sveriges mest sålda bil under 2016, Volkswagen Golf, fick en total servicekostnad på drygt 13 000 kronor för de sex första åren.

LÄS MER: Volvo återkallar över 1 000 bilar - svenskar drabbas

Därför varierar priserna

–  Det finns flera anledningar till att priserna varierar så mycket mellan bilmodell och bilkategori. Dels har det att göra med hur bilen är konstruerad, hur mycket olja som går åt vid ett oljebyte, hur lång tid själva arbetet tar och vilka reservdelar som krävs, säger Malin Landberg, VD på Lasingoo.

Lasingoo har använt information från biltillverkarnas rekommenderade serviceschema och tidsuppskattning samt verkstädernas genomsnittspriser på reservdelar och timkostnad. De verkstäder som använts i prisjämförelsen är anslutna till Lasingoo och finns inom en radie på fem mil från Stockholm. Sedan tidigare vet vi att verkstädernas priser varierar en hel del i landet.

LÄS MER: Volvo bygger nytt bilmärke för avancerade elbilar

– Bilens servicekostnader beror självklart också på hur bilen används. Kör du kring genomsnittet eller mindre är detta ungefär vad det kostar. Överstiger du genomsnittet ordentligt kommer du behöva serva bilen oftare, vilket leder till högre kostnader. Den här datan är menad som en riktlinje för bilägarna, säger Malin Landberg.

Så här mycket kostar de olika bilmodellerna att serva under de sex första åren:

Volvo XC60 21 684 kronor

Volvo V60 20 451

Volvo V70 20 451

Volvo V40 20 451

Toyota Auris 16 294

Audi A6 15 995

Audi A4 15 750

VW Passat 14 590

Skoda Octavia 13 058

VW Golf 13 011

VW Polo 12 962

Kia Céed 11 537

Källa: Bokningsportalen Lasingoo. Lasingoo listar på sin hemsida flera partners och bland annat då återförsäljaren Hedin Bil, Mekonomen och OKQ8.

Annons: