Varannan svensk tvättar bilen först när smutsen ger skamkänslor

Är det här en bil som är skämmigt smutsig? Det är i alla fall först då som en majoritet av svenskarna tar sig tid för en biltvätt.
Foto: GONCHARENKO IGOR
4 av 10 tvättar bilen hemma minst en gång per år, trots att det är miljöfarligt.
Foto: JOVANMANDIC

Lagom till den officiella biltvättarhelgen i Sverige avslöjar en Kantar Sifo-undersökning en hel del om svenskarnas vanor.

De flesta bilägare tvättar bilen först när den är så smutsig att de skäms – och 4 av 10 gör det ”förbjudna” och tvättar bilen hemma.

Det är OKQ8 som har låtit Kantar Sifo undersöka svenskarnas biltvättvanor, när det nu 22-23 april är dags för den officiella biltvättardagen. Och det är inte så att de flesta av oss tvättar bilen för att värna om fordonet och lacken – nej, det är fåfängan och bekvämligheten som styr.

Varannan bilägare svarar i undersökningen att den främsta anledningen till att de över huvud taget tvättar bilen är att den är så smutsig att de skäms. Och åtta av tio tvättar bilen en gång i månaden eller ännu mer sällan.

66 procent av de tillfrågade bilägarna tvättar sin bil i automattvätt minst en gång om året men hela 4 av 10 väljer dessutom att tvätta bilen hemma en eller flera gånger per år. Trots att det direkt miljöfarligt och i många kommuner förbjudet. 

LÄS MER: Så tvättar du bilen bäst i helgen

Är det då olagligt att tvätta bilen hemma? Nej, säger Naturvårdsverket, men det är som sagt var mycket olämpligt.

I undersökningen gjord av Kantar Sifo svarar 70 procent att de vet att vid en biltvätt hemma på gatan så rinner förorenat vatten ner i grundvattnet.

– Vi tycker det är synd att man fortsätter tvätta bilen i naturen trots att många är medvetna om dess negativa miljöpåverkan. Detta visar att vi måste bli mycket bättre på att kommunicera att man kan göra skillnad och minska sin miljöpåverkan genom att tvätta sin bil i en automattvätt eller tvätta-självhall, säger Alexandra William-Olsson, kommunikationschef på OKQ8 Scandinavia.

Var tredje tror att automattvätt skadar lacken

Undersökningen visar att kvinnor generellt sett är mer miljömedvetna än män gällande biltvättar. 25 procent av kvinnorna anser att miljöaspekten är viktigast vid val av biltvätt, medan männens val toppas av priset (24 procent) och ju yngre de är desto viktigare blir kostnaden.

Enligt OKQ8 visar undersökningen också att felaktiga myter om biltvätt fortfarande lever. Håller du med företaget att nedanstående resultat visar på ”felaktiga myter”?

• 44 procent anser inte att det ger ett lika rent resultat att tvätta bilen i en automattvätt som att tvätta den för hand.

• 29 procent anser att det skadar lacken på bilen att tvätta den i en automattvätt.

• 36 procent anser att det är bättre för miljön att tvätta bilen mer sällan.

• 17 procent anser inte att bilen blir ren genom att tvättas med miljövänliga produkter.

Kommentera gärna på Allt om Bilars Facebooksida.

Fotnot. Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av OKQ8 Scandinavia mellan den 11 och 17 april 2017 och inkluderade 1 227 personer i åldern 18-79 – som antingen äger bil själva eller har tillgång till genom annan person i hushållet – jämnt fördelat mellan män och kvinnor och utspridda över hela Sverige.

LÄS ÄVEN: Så gör du din bil ren och fin – steg för steg 

Annons: