Svenska bilar sjunker i värde – för att de inte tvättas

Bara 30 procent av svenskarna tvättar sin bil en gång i månaden.
Foto: GONCHARENKO IGOR
Tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller, ännu hellre, i en gör-det-själv-tvätt. Bättre för både bilen och miljön.
Foto: PEO MÖLLER

Inte bara dieselförbud och miljözoner påverkar bilarnas värde – även svenskarnas ovilja att tvätta bilen har en negativ effekt.

Enligt Sifo tvättar endast 30 procent sin bil en gång per månad, en minskning med 11 procent sedan i fjol.

– Skadad lack sänker andrahandsvärdet med tusenlappar, säger Henrik Otterstedt på Kvdbil.

Sifo har på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil undersökt svenskarnas vanor när det gäller biltvätt, och resultatet är inte positivt (sett ur bilens perspektiv).

Allt färre tvättar sina bilar en gång i månaden. Bara 30 procent av de tillfrågade gör det, och det är en minskning med hela 11 procent sedan i fjol.

Henrik Otterstedt, som ansvarar för fordonstestet av alla 28 000 bilar som säljs på Kvdbil.se varje år, varnar för att bristande bilvård kan minska andrahandsvärdet.

– I vårt klimat, med snöslask och salt, kommer slitaget att påverkas avsevärt för den som slarvar med biltvätten. När salt och smuts tränger in i utrymmen eller sätter sig på lacken ökar risken för rost – och det blir kostsamt när du ska sälja din bil. Satsa på att åka till biltvätten minst ett par gånger i månaden, säger han.

LÄS ÄVEN: Fixa bilen efter vintern – här är 10 viktiga tips 

Tvätta bilen hemma kan försämra värdet ytterligare

Undersökningen visar att 57 procent tvättar bilen varannan månad eller mer sällan – och yngre bilägare tvättar mindre ofta än äldre. 59 procent av de i åldern 16-34 år tvättar bilen högst varannan månad mot 50 procent i gruppen 56-79 år.

Kostnaden för biltvättar skulle kunna vara en anledning till den allt sämre bilvården bland svenskarna, menar Henrik Otterstedt. Och en del väljer då – för att hålla kostnaden nere – att ”fultvätta” bilen hemma på garageinfarten. Men precis som smutsig lack kan minska andrahandsvärdet så innebär även hemmatvättar en stor risk.

– Vanliga misstag är att tvätta bilen med smutsiga svampar som repar lacken, att inte använda vax eller att stå för nära med högtryckstvätten. Skadad lack på grund av högt slitage sänker andrahandsvärdet med tusenlappar, säger Henrik Otterstedt.

Fotnot. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9–13 mars 2018. Totalt intervjuades 1237 personer i åldern 16-79 år, varav 1009 personer med tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

LÄS ÄVEN: 5 enkla knep för att maxa värdet på din bil 

Annons: