Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Rekond/Bilvård

Publicerad 29 okt 2019 10:00

Studie: Var femte svensk är rädd för biltvätten

Mörka känslor väcks till liv för flera svenskar när det är dags att köra in bilen i den automatiserade biltvätten.

Mörka känslor väcks till liv för flera svenskar när det är dags att köra in bilen i den automatiserade biltvätten.

1/4

Foto: SHUTTERSTOCK

Borstarna inte bara stänger till flyktvägarna, de kan även skrapa bilen.

Borstarna inte bara stänger till flyktvägarna, de kan även skrapa bilen.

2/4

Foto: SHUTTERSTOCK

Enligt KBT-terapeuten är lösningen att utmana sina rädslor.

Enligt KBT-terapeuten är lösningen att utmana sina rädslor.

3/4

Foto: SHUTTERSTOCK

4/4

Att människor är rädda för att flyga eller lyfta upp spindlar... Ja, det är ingen nyhet. Men att var femte svensk är rädd för att köra in i en automatiserad biltvätt? Det visar en ny studie gjord av Yougov.

– Det går så långt att man undviker biltvättar och i stället tvättar bilen hemma, säger Robert Dimmlich, initiativtagare för Hållbar biltvätt.

Men enligt KBT-terapeuten Maria Farm finns det hopp...

På uppdrag av organisationen Hållbar biltvätt har Yougov undersökt om svenskarna är rädda för att köra in i en automatiserad biltvätt och svaret är: Ja. Eller i varje fall för 19 procent av de tillfrågade.

Är det mycket, var femte svensk? Enligt Hållbar biltvätt visar tidigare undersökningar på att var tredje svensk lider av flygrädsla och nästan varannan är rädd för att simma i öppet vatten. Men därifrån är steget inte så långt till 19 procent, vilket alltså gäller rädslan för att köra in i en biltvätt.

– Att vara rädd för att köra in i en automattvätt kanske låter harmlöst jämfört med andra rädslor, men går det så långt att man undviker biltvättar och i stället tvättar bilen hemma blir det ett problem. Det kan bero på osäkerhet för hur man åker in på ramperna, rädsla att bilen ska repas, att det kommer in vatten eller att man helt enkelt känner sig instängd i ett trångt utrymme, säger Robert Dimmlich, initiativtagare för Hållbar biltvätt.

Det finns hopp för tvätträdda bilägare

Det behöver alltså inte vara att människor struntar i miljön som gör att de tvättar hemma på garageinfarten. Rädslor är ju som bekant inte alltid lätta att erkänna.

Men finns det någon bot? Ja, enligt legitimerade psykologen och KBT-terapeuten Maria Farm.

– När vi befinner oss i en situation som vi inte har kontroll över själva, till exempelvis tanken av att sitta fast inne i en biltvätt eller en hiss, kan hjärnan överreagera och tolka situationen som farlig. Det är ett primitivt beteende i grunden, rädslan skapar psykisk och fysisk ångest och vi får känslan av att vi vill fly för att överleva. För att övervinna en sådan rädsla behöver vi utmana oss själva och inse att det är ofarligt. Att fortsätta undvika det som känns obehagligt kan i stället bli en begränsning i vardagen, säger Maria Farm.