Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Rekond/Bilvård

Publicerad 19 nov 2014 11:30

Så skyddar du din bil mot nya rekordkylan

1/4

2/4

Foto: Robban Andersson

3/4

4/4

Foto: Lasse Svensson

Flera väderinstitut förutspår den kallaste vintern på 33 år i Europa. Och även om ovädret ännu inte nått Sverige finns förutsättningar för en riktig vargavinter även här.

Den extrema kylan kan gå hårt åt bilarna – här är några enkla knep om hur vi kan förbereda dem så att de klarar sig fram till våren.

KYLARVÄTSKA

Det finns vätska i bilens kylsystem. Om den fryser kan det innebära stora skador som blir dyra att reparera. I värsta fall kan hela motorblocket spricka. Kontrollera att det finns tillräckligt mycket glykol i vätskan, ofta kan man få låna en glykoltestare på bensinstationen. Be en verkstad titta om det känns krångligt. Det tar bara ett par minuter.

SPOLARVÄTSKA

Färdigblandad spolvätska brukar klara temperaturer ner till -18 grader. Blir det kallare behövs högre koncentration för att det inte ska frysa.

IMMA PÅ RUTAN

Ofta drar man in fukt i bilen under vintern och det resulterar i immiga rutor. Det är både irriterande och farligt, eftersom man inte får bra sikt. Om du har möjlighet låt bilen stå i varmgarage med en ruta lite öppen då och då. En kupévärmare är också en bra grej som trycker ut fukt ur bilen.

BATTERIET

Kylan tar hårt på bilens batteri, framför allt om bilen står under längre perioder. Vet du med dig att batteriet har några år på nacken kan det vara en bra idé att byta innan kylan kommer på allvar. Se till att batteriet är fulladdat.

TVÄTTA OCH VAXA

Vintersmutsen ansätter lacken hårt. En bil som är ordentligt rengjord, lackbehandlad och vaxad håller sig bättre och är sen lättare att hålla ren under vintern. Och en ren bil rostar mindre än en smutsig.

DÄCKEN

Har du kvar sommardäcken på bilen? Det börjar bli dags att byta nu även om det inte är halt. De gummiblandningar som finns i sommardäck är anpassade för högre temperaturer. När det kryper ner mot nollan blir de hårda och tappar prestanda. Vinterdäckens gummiblandningar är bättre anpassade för årstidens temperaturer.

SMÖRJ LÅSEN

Många använder bara en fjärrkontroll för att låsa upp bilen – men det kan vara idé att smörja upp dörrlåsen i alla fall. Om du av någon anledning skulle behöva använda nyckelhålet är det skönt om det inte isat igen.

PUTSA RUTORNA

Ofta är det sämre sikt på vintern än på sommaren. Välputsade rutor höjer säkerheten. Glöm inte insidan. Problemen med imma blir mindre om glasen är ordentligt rena.

BYT VINDRUTETORKARE

Vindrutetorkarna är en förslitningsvara. När torkarbladen börjar bli slitna så lämnar de farliga ränder på rutan. Det kan också sitta fast smuts i bladen som riskerar att repa vindrutan.

VINTERRUSTA BILEN

Det finns lite saker som kan vara smart att ha med sig i bilen under vintern. En bra isskrapa, snöborste, startkablar, bogserlina, liten spade, ficklampa, pläd, punkteringsspray, reflexväst. Kanske en påse med grus också. Och se till att alltid ha med en laddad mobiltelefon.

Relaterat