Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Rekond/Bilvård

Publicerad 13 mar 2017 16:08

Så fixar du batteriet inför första mc-turen

1/2

Foto: JAN WIRIDEN

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vår. Sol. Torra, snöfria vägar. Isfria sjöar. Då är det många som tänker på den första mc-turen eller båtutflykten. Men kommer motorn att starta?

– Det lönar sig alltid att kontrollera batteriet en extra gång för att slippa onödiga problem, säger batteriexperten Viktor Ekemo.

Nu börjar det klia i fingrarna på många svenskar. Visst, vårsolen får många hemmaodlare att börja testgräva i rabatterna. Men lika många börjar fundera på om det inte är dags att ta motorcykeln på årets premiärtur, eller om det kanske är läge att lägga i båten?

Och dessa natur- och motorälskare undrar ganska ofta hur det egentligen kommer låta när det första startförsöket sker. Himmel eller pannkaka?

För att optimera chanserna för en härligt brummande (eller puttrande) igångsättning finns det några saker du kan göra med batteriet.

– Batterier till fritidsfordon är ofta lite extra utsatta men med lite underhåll så undviker man bekymmer inför säsongspremiären, säger Viktor Ekermo, batteriexpert hos Exide.

Boven i dramat är förstås den långa, kalla vintern där många batterier inte får det underhåll som krävs.

– Det lönar sig alltid att kontrollera batteriet en extra gång för att slippa onödiga problem. Kom ihåg att göra det i god tid, det är skönt att inte behöva oroa sig över att batteriet inte ska starta när båten väl är packad och man står redo att ge sig ut, säger Viktor Ekermo.

Han har fem tips inför säsongsstarten:

1. Undersök om batteriet har några synliga skador

I värsta fall kan plasthöljet ha fryst sönder och syra läckt ut. (Då ska du förstås inte använda batteriet!)

2. Kontrollera att batteriet är fulladdat

Gör innan montering med en batteritestare. Ett fulladdat batteri har cirka 12,7 V i vilospänning och bör laddas när batteriet når 12,4 V, och under, för att undvika skador.

3. Köp rätt laddare 

Den ska vara anpassad för ditt batteri och ha temperaturkompensering.

4. Rengör batteriet 

Görs lättast med en fuktig trasa. Smörj även in polerna med fett för att skydda mot oxidering.

5.  Kontrollera syrenivån

Gäller om du har ett öppningsbart batteri. Fyll på med batterivatten vid behov.

Handskas du med ditt fritidsbatteri på rätt sätt kan det hålla flera år. Kom även ihåg att batteriet försämras om det utsätts för extrema temperaturer, så det kan vara läge att antingen parkera varmt eller ta ur batteriet ur fordonet och lagra det på annat ställe. 

Det finns även batteriladdare som går att ta konstant inkopplade och som bara underhållsladdar när det behövs.

LÄS ÄVEN: Så får du bilbatteriet att hålla när det är kallt