Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Rekond/Bilvård

Publicerad 4 jul 2018 10:20

Polisen jagar illegal arbetskraft i bilbranschen

Gå inte bara efter priset när det är dags att byta däck.

Gå inte bara efter priset när det är dags att byta däck.

1/2

Foto: OPgrapher - stock.adobe.com / 85938462

Det är extra viktigt att firman är seriös när det handlar om större ingrepp - som att lacka om bilen.

Det är extra viktigt att firman är seriös när det handlar om större ingrepp - som att lacka om bilen.

2/2

Foto: alfa27 - stock.adobe.com / 188954127

Polisen ska nu göra fler kontroller av arbetsplatser för att hitta svart arbetskraft. Service av motorfordon pekas ut som en problembransch.

– Illegal arbetskraft är ett stort problem. Kostar det 99 kronor att byta däck eller tvätta bilen är det något som inte stämmer, säger Bo Ericsson, branschdirektör för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

Från den 1 juli får polisen själva göra inspektioner av arbetsplatser för att leta efter arbetskraft som inte har rätt tillstånd för att vistas eller arbeta i Sverige. Tidigare krävdes en konkret brottsmisstanke men nu får polisen alltså börja göra stickprover.

– Vi kommer att kunna göra fler inspektioner, vi kommer identifiera och lagföra fler arbetsgivare som bryter mot lagarna, och vi kommer att hitta fler människor som vistas olovligt i landet, säger Patrik Engström, chef för Gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning Noa.

Riskbranscher, där illegal arbetskraft är extra vanligt, räknas ut på EU-nivå och där ingår förutom service av motorfordon bland annat hotell och restaurang, handel, och frisörsalonger.

– Det kan till exempel handla om service, bilrekonditionering, billackering och biltvätt. Målet är att förhindra snedvriden konkurrens och bekämpa illegal migration, säger Patrik Engström.

LÄS MER: Polisen om bilmålvakterna: ”Det blir allt vanligare”

Polisen arbetar med Skattverket och Arbetsmiljöverket

Polisen arbetar tillsammans med bland andra Skatteverket och Arbetsmiljöverket för att genomföra kontrollerna.

– Många gånger begår arbetsgivarna flera brott, det är inte bara så att man anställer folk som inte har rätt tillstånd utan det förekommer ofta också skattefusk eller brott mot arbetsmiljölagen, säger Patrik Engström.

Branschen delar bilden av att illegal arbetskraft är ett allvarligt problem.

– Det är tyvärr ett stort problem, som har vuxit. Varför det är så är en kombination av fler saker, men det viktigaste är helt enkelt att många vill ha ett så billigt pris för bilen som möjligt, säger Bo Ericsson.

LÄS MER: Polisen drar in miljoner från utländska åkerier

Störst problem bland däckföretag och bilvård

Enligt honom finns problemet framför allt inte serviceföretag utan i andra delar av branschen.

– Det har mest varit i däckföretag och bilvårdare. Erbjuder de däckbyte eller biltvätt för 99 kronor är det något som inte går ihop, säger Bo Ericsson.

Hur ska man tänka som kund?

– Bilen är bland det värdefullaste många har, och ofta är det uppenbart när det inte går rätt till. Bli inte kund hos skojföretag som bara konkurrerar på pris, det värsta som kan hända är att du inte får tillbaka bilen. Jag skulle inte lämna in min bil på tvätt för 99 kronor, eller byta däcken för 99 kronor.

Bo Ericsson sitter i Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Dit vänder sig många som har haft problem med oseriösa företag som tagit hand om deras bilar.

– Jag har varit i kontakt med kunder vars hjul fallit av efter att de bytt däck. Men när ARN ska prata med firman så finns den inte papperet och har inget organisationsnummer, säger Bo Ericsson.

Vad gör ni i branschen för att komma åt problemet?

– Vi jagar på så gott vi kan och har gett massor med anonyma tips till Skatteverket. Jag tycker att polisens utökade arbete är bra, det ska vara konkurrens på lika villkor. 

LÄS MER: Polis: ”Ge fan i att ta foto på människor i nöd”