Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilvård – så skyddar du bilen i höst

Hösten och vintern ställer stora krav på din bil.

Och nu är det hög tid att rusta inför de utmaningarna.

Här är 11 tips på hur man kan skydda och vårda din bil så att den klarar regn och rusk.

1. Tvätta ofta


Det kan kännas tröstlöst att tvätta bilen på hösten och vintern, när det ofta räcker med att köra ett par mil innan bilen blir smutsig igen. Men det är nu som det är allra viktigast att hålla lacken ren om man vill skydda den. Smuts, som ofta innehåller frätande ämnen, kapslas in av fukt och blir en tuff match för lacken.
2. Välj ett riktigt bilschampo


Det är viktigt att använda ett medel som är anpassat för bilar. Andra produkter, som till exempel diskmedel, kan visserligen rengöra lika bra som ett bilschampo – men man riskerar att torka ut lacken och göra den mer sårbar för påfrestningar. Se också till att byta tvättsvampen tidigt, sand och annat elände som sätter sig i svampen kan göra repor.
3. Vaxa bilen


När din bil är ren – vaxa den ordentligt. Visst, det här är inte det roligaste man kan ägna sig åt. Men ett bra vax skyddar bilens lack och kan också stöta bort smuts så att du inte behöver tvätta din bil lika ofta.
4. Slipp imma på rutorna


Rutorna måste hållas rena – även på insidan. När vi kör i mörker ökar risken för olyckor om man kör runt med smutsiga rutor och därmed har sämre sikt.


Smuts och fett som gärna sätter sig på insidan av rutorna gör också att imma och is fäster lättare på rutan. Försök också hålla kupén fri från fukt genom att till veva ner rutorna lite och värma ordentligt med en kupévärmare. Att ställa bilen i ett varmt garage med lite öppna fönster funkar så klart också.
5. Skydda dina fälgar


Allt fler kör med snygga aluminiumfälgar även på vintern. Och visst kan man göra det – det måste få se lite snyggt ut även under vinterhalvåret. Men under hösten och vintern utsätts fälgarna för tuffare påfrestningar. Smuts, fukt och salt gör sitt bästa för att slita på ytan. Ett bra tips är att skydda fälgarna med ett fälgvax, det finns många olika på marknaden. Tvätta först fälgarna ordentligt (en diskborste och ett bra avfettningsmedel brukar göra susen) och följ sedan instruktionerna på flaskan med vax.


Passa på att också ta hand sommarhjulen innan de ställs undan för vintern, annars har ju smuts och nedbrytande ämnen ett halvår på sig att tugga på dina fälgar.
6. Fixa småfel nu


Byt de glödlampor som slocknat och fixa andra småfel innan vädret blir eländigt. Det som är en barnlek att fixa en solig sensommardag kan vara rena mardrömmen i höstrusk.
7. Kontrollera däcken


Även om det kanske inte är dags att byta till vinterdäck så kan det vara hög tid att se över sina däck. Nu blir många vägbanor hala på grund av vatten, smuts och löv. Och det är nu som sommardäcken verkligen behöver prestera på topp. Är dina däck slitna är det bättre att byta nu i stället för att vänta till i vår. Det kan göra stor skillnad för din säkerhet.
8. Fetta in gummi- och plastdetaljer


Olackerade detaljer av gummi och plast kan precis som lacken behöva rengöras och skyddas. Använd en tvättsvamp eller borste och bilschampo för att göra plast- och gummidetaljer så rena som möjligt. Spola sen av och torka. Sen finns ett antal produkter som används för att fetta in de här detaljerna, vilket skyddar dem mot yttre påfrestningar.
9. Ta hand om skinnklädseln

Foto: Magnus Wennman

Det är smidigt med skinnklädsel, kommer det något kladd på sätet är det bara att torka bort. Men skinnet är ett levande material som behöver lite omvårdnad också. För att det inte ska torka och riskera att spricka sönder behöver man då och då smörja med speciellt fett.


Många nya bilar har nu lackad skinnklädsel som inte behöver fettas in. Kontrollera med biltillverkaren om du är osäker.
10. Städa bilen


Passa på att städa ur bilen ordentligt innan höst- och vinterrusket slår till ordentligt. Det är betydligt lättare att plocka ut dammsugaren när det är torrt ute. Väntar man finns det risk för att det inte blir av förrän i vår och då kan smutsen gro fast med hjälp av den fukt man drar in i bilen under vintern.
11. Skaffa gummimattor

Foto: Dave White

Det kan tyckas vara snyggt med textilmattor i bilen – men när det blir höst och vinter är de inte speciellt praktiska. Lägg undan dina fina mattor och skaffa gummimattor för vinterhalvåret, det går att hitta riktigt billiga om man undviker originalmattor. Glöm inte en gummimatta till bagageutrymmet.

Annons: