Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

6 allvarliga bilproblem i vinter som få tänker på

Den svenska vintern kan vara riktigt tuff mot våra bilar. Därför är det extra viktigt att se till att ditt fordon är väl rustat för de kommande månaderna.

Svenska bilverkstäder har listat 6 vanliga problem, där flera faktiskt är potentiella livsfaror. Men det finns en räddning.

– Varje år rullar det in bilar på verkstäderna med vanliga fel som kunde ha förhindrats med en enkel kontroll, säger Jan Sturm, analyschef på autobutler.se.

Som du kan se i listan här under handlar det inte om att köpa nya vinterdäck – i stället är det problem som få är medvetna om.

1. Kylarvätskan fryser

Problem: Kylarvätskan i bilen kan frysa på grund av väldigt kalla temperaturer utomhus. Det leder till att motorn inte kyls i den utsträckning som krävs, vilket i sin tur kan leda till mycket omfattande skador på motorn. För att inte tala om att du kan bli stående var som helst i mindre angenämt väder.

Lösning: Kontrollera mängden glykol i kylvätskan som oftast ska bestå av 50 procent vatten och 50 procent glykol. Självklart kan du få hjälp med detta hos en bilverkstad. (Och kom ihåg att alltid ha med nödutrusning i bilen ifall du skulle bli stående – bland annat filt, ljus, vatten och laddad mobiltelefon.)