Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Rekond/Bilvård

Publicerad 21 jul 2015 11:30

10 smarta sätt att tvätta bilen skinande ren

Är bra till lite av varje.

Är bra till lite av varje.

1/4

Foto: Jan Tham

Fungerar bra på instrumentbrädan.

Fungerar bra på instrumentbrädan.

2/4

Foto: Cornelia Nordström

För strålkastarglaset.

För strålkastarglaset.

3/4

För rengöring av rutan.

För rengöring av rutan.

4/4

Glöm kemikalierna.

Här är tio tips om hur du kan tvätta bilen med saker som redan finns där hemma.

Tvätta instrumentbrädan med olivolja

Du behöver faktiskt inte några speciella bilvårdsprodukter för att göra instrumentbrädan ren. Häll lite olivolja på en näsduk och smörj instrumentbrädan, insidan av dörrarna och bilens andra skinnklädda delar. Torka sedan av överflödig olja med en ny servett.

Resultatet blir både rent och glansigt. Lädret som nytt när det suger åt sig av oljan. Dessutom är det 100 procent naturligt.

Bli av med djurhåret

Alla som någon gång haft en fluffig hund i bilen vet hur jobbigt det kan vara att bli av med alla hårstrån som tenderar att fastna på klädseln. Men det går att bli av med dem på ett sätt som är både billigt och enkelt.

Ta bara en sprayflaska och spruta vatten på området och dra sedan en vanlig duschskrapa med gummikant över det. Då släpper den statiska elektriciteten, och håret hamnar i små klumpar. Sedan är det bara att dammsuga upp dem.

Använd tandborste

En tandborste går att använda på flera sätt för att göra bilen ren. Med lite vanligt diskmedel fungerar den utmärkt för att få bort smuts som exempelvis sitter ingrott i områden av vinylplast.

Tandborsten går också att använda för att få bort smuts som fastnat vid sömmarna i stolarna.

Tvätta klädseln med allrengöring

Fläckar på tygklädseln i bilen går att få bort med vanlig allrengöring, en svamp och en handduk.

Spä ut allrengöringen i en hink med varmt vatten. Doppa en tvättsvamp eller en borste i det och skrubba på fläcken, sedan tar du en vanlig liten handduk för att torka av ytan med. Se bara till att använda ofärgade handdukar så att de inte färgar av sig på inredningen.

Använd pensel för luftutblåsen

Det kan vara svårt att komma åt dammet som sitter inuti bilens utblås för luftkonditioneringen. Med hjälp av en liten skumgummipensel – som vanligtvis finns i hobbyaffärer – blir det genast enklare att damma av de trånga utrymmena.

Gnugga alkohol på vindrutetorkarna

Att vindrutetorkarna inte längre får bort all vätska från rutan behöver inte betyda att de gjort sitt. Ta desinfektionssprit – exempelvis vanlig handsprit – och gnugga det på gummit så kan det öka livslängden på dem.

Rengör strålkastarglaset med tandkräm

Det är inte bara tandborsten som är användbar när man gör ren bilen. Tandkrämen går också att använda.

Applicera ungefär en matsked på en trasa och skrubba de smutsiga strålkastarglasen. När du sedan sköljer av tandkrämen med vatten kommer det helt plötsligt vara mycket enklare att se igenom dem.

Få bort fågelbajs med läsk

Har du fått fågelavföring eller annat smuts på bilen som är svårt att få bort? Det kan mycket väl gå att få bort med läsk. Häll på 7up och skrubba bort det med en mjuk trasa. Häll sedan vatten över och torka.

Tvätta med hårbalsam

Genom att tvätta bilen med hårbalsam får du ett extra skimmer och undviker att vattenränder bildas. Tvätta först bilen med lite diskmedel, vatten och en mikrofiberduk. Efter det blandar du balsam med vatten och tvättar hela bilen. Avsluta sedan med torr handduk. Bilen kommer att se ut som ny efteråt.

Veva ner rutorna vid tvätt

Här kommer ett riktigt grundläggande knep som många ändå glömmer. När du tvättar rutorna på bilen – se till att veva ner dem också. Den övre delen som är dold när rutan är uppvevad är också smutsig. Ser du till att göra den ren slipper du en ful rand mellan området du tvättat och den delen du annars missar.

Använd Rakblad för att rengöra rutan

Vissa saker som fastnar på vindrutan biter inte ens de starkaste rengöringsmedlen på. Då kan ett rakblad komma väl till pass. Det hjälper dig exempelvis att få bort alla kryp som tagit sin sista tupplur på din vindruta.

Det är inte ovanligt att rakblad används för rengörning av glasytor, exempelvis spishällar, men var ändå försiktig när du gnuggar.

 

Läs fler husmorsknep för bilen.

Relaterat