Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 mar 2015 10:20

Red Bulls hot – kan dra sig ur formel 1

HOTAR LÄMNA. Red Bull-stallet vill se regeländringar i formel 1.

HOTAR LÄMNA. Red Bull-stallet vill se regeländringar i formel 1.

1/2

Foto: Robert Cianflone

Mercedes hade anledning att fira efter att ha blåst ifrån konkurrenterna i F1-premiären.

Mercedes hade anledning att fira efter att ha blåst ifrån konkurrenterna i F1-premiären.

2/2

Foto: Etherington/LAT/REX

Mercedes blåste ifrån konkurrenterna i F1-premiären i Melbourne.

Det blev för mycket för Red Bull-stallet.

– Vi ska utvärdera det här i sommar och titta på kostnaderna, är vi för missnöjda så kanske vi slutar i F1, säger Red Bulls motorsportchef Helmut Marko.

Det var inte så många år sedan som Red Bull med Sebastian Vettel som förare vann flera VM-titlar i F1. Men minnet är kort. Nu när Mercedes-stallet tagit över rollen som nummer ett vill Red Bull se regeländringar.

– Under åren vi vann, och vi vann inte lika klart då som Mercedes gör nu, så gjordes det flera ändringar på bilarna. Ändringarna gällde inte bara Red Bull. Oavsett om det tidigare varit Williams eller McLaren så mår F1 bra av är det hälsosamt med en situation där vi jämnar ut fältet, säger teamchefen i Red Bull Christian Horner till brittiska Autosport.

Kan minska skillnader

Enligt Horner så finns det i regelboken för F1 mekanismer som man kan ta till för att minska skillnaderna mellan bilarna.

Horner var också ytterst besviken på motorleverantören Renault som enligt Red Bull-chefen gått baklänges i utvecklingsarbetet. Årets motor är enligt Horner både sämre att köra och med färre hästkrafter.

Och det är inte bara teamchefen som klagar. Red Bull-ägaren Dietrich Mateschitz har utsett Helmut Marko till sin rådgivare i motorsportfrågor. Enligt Marko behöver Red Bull se över kostnaderna för F1 och vad det ger tillbaka. Red Bull är enligt uppgifter det team som får störst mediautrymme men om resultaten blir sämre så får också teamet och varumärket mindre exponering.

"Alltid en massa prat"

Mercedes försäljningschefen Ola Källenius säger så här om situationen i F1, påstådda regeländringar och Mercedes dominans:

– Det är alltid en massa prat i F1 om att ändra reglerna, så har det alltid varit. Och de som det går bra för vill inte ändra och de som det går mindre bra för vill alltid ha något nytt så att de har en chans att komma ifatt. Så kommer det alltid att vara i F1.

Om Red Bull drar sig ur F1 väntas stallet erbjudas till VW-koncernen medan Renault skulle vara en trolig köpare av Toro Rosso.

Relaterat