Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 nov 2012 15:19

Rattfyllerister kan förlora sin bil

NY UTREDNING. Det ska bli lättare att beslagta bilar som ägs av rattfyllerister.

NY UTREDNING. Det ska bli lättare att beslagta bilar som ägs av rattfyllerister.

STOCKHOLM. Rattfyllerister som åkt fast tre gånger ska förlora sin bil.

En sådan lagskärpning kan komma att införas från sommaren 2014.

Förra året anmäldes 30 000 rattfylleribrott och 35 000 fall av olovlig körning i Sverige. Av de som döms för rattfylleri återfaller var femte inom tre år. När det gäller olovlig körning återfaller varannan.

Nu föreslår en utredning att staten, som regel, ska ta bilar från dem som tre gånger inom sex år gör sig skyldig till rattfylleri eller olovlig körning. Syftet är att förebygga trafikbrott.

Redan i dag får en domstol besluta om ett så kallat förverkande av ett fordon.

– Men det sker tämligen sällan, säger utredaren, hovrättsråd Niklas Wågnert.

Andras bilar

Ett problem är att det ofta är svårt att utreda vems bilen är. Det är inte ovanligt att notoriska rattfyllerister kör bilar som är registrerade på andra.

En tidigare utredning föreslog 2004 att fordon som används vid rattfylleri eller grov olovlig körning ska förverkas oavsett vem ägaren är. Men det skulle bara gälla bilar som anses vara trafikfarliga eller har körförbud. Dessutom skulle dyrbara fordon undantas. Förslaget lades i byrålådan.

Svårt att köra

Den nya utredningen, som nu överlämnats till justitieminister Beatrice Ask, föreslår inga ändringar som gör det lättare att ta ett fordon som formellt ägs av någon annan än den som begått trafikbrottet.

Ask har inte tagit ställning till om förslaget ska läggas fram till riksdagen, men tror att fler förverkande av fordon skulle kunna kan minska trafikbrotten.

– Under en tid har man ju ingen bil och då är det svårt att köra olovligen eller onykter, säger hon.

Det saknas statistik på hur många bilar som förverkas. Däremot beslagtar polisen omkring 2 300 fordon varje år. Få är värda över 10 000 kronor. Utredningen anser att även de som har råd med dyra bilar ska kunna få sitt fordon förverkat och föreslår därför ingen värdegräns.