ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Raketstart för svenska bilåret

Publicerad 1 feb 2016 13.11

Foto: Istockphotos.com

Bilåret 2016 har fått en rivstart!

Försäljningen av personbilar i januari ökade med sex procent jämfört med året före.

Det gör januari i år till den bästa januarimånaden sedan 1946.

– Det var en registreringsdag mindre i januari i år, vilket normalt sett betyder fem procent färre reegistreringar. Det förstärker bilden ytterligare av en stark januari, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden, som mäter nyregistreringar inom bilområdet sedan 1946.

Även sett över längre tid går det mycket bra för bilbranschen. Januari i år var den 25:e månaden i rad med plussiffror. Bertil Moldén är också mycket optimistisk inför framtiden.

– Den svenska ekonomin utvecklas starkt och det finns anledning att vara optimistisk inför fortsättningen av bilåret 2016, både när det gäller försäljningen av peronbilar och lastbilar, säger han.

Registreringarna av lätta lastbilar ökade med 11,5 procent i januari och tunga lastbilar, över 16 ton, ökade med 14 procent.

– Den ökningen är en positiv konjunktursignal. För lätta lastbilar var det den tredje bästa januarimånaden hittills. Vi ska komma ihåg att även lastbilssiffrorna har påverkats av att det var en registreringsdag mindre i januari i år, säger Bertil Moldén.

 

LÄS MER: Familjebilar – här är bästa nybilsköpen

 

Uppåt

Försäljningssiffrorna för januari 2016 ser ut så här:

21 648 nya personbilar registrerades vilket är en ökning med 6,1 procent jämfört med januari 2015.

Lastbilsregistreringarna totalt ökade med 12,5 procent under januari till 3 221.

Lätta lastbilar, upp till tre ton, ökade med 11,5 procent och tunga lastbilar, över 16 ton, ökade med 13, 9 procent.

Antalet nyregistrerade dieselbilar ökade också: med 1,1 procent i januari. Andelen dieslar totalt minskade dock något:: från 59,5 procent i januari 2015 till 56,7 procent i januari 2016.

Även nyregistreringar av supermiljöbilarna, bilar med koldioxidutsläpp på högst 50 g/km minskade. Nedgången var 13 procent i januari.

– Minskningen är en följdeffekt av att extra många laddhybrider registrerades i slutet av förra året inför halveringen av supermiljöbilspremien för laddhybrider, säger Bertil Moldén.

Relaterat