Raggarkungens ballaste bilar

Sten Berglind med sin Crown Victoria.
Foto: VON KROGH MARTIN

Raggarrörelsen är hetare än på länge. Förra året togs det in 4 000 raggarbilar från USA och det finns över 200 raggar- och cruisingklubbar i Sverige.

Expressens förre medarbetare Sten Berglind har rankat de tio bästa raggaråken - med kommentarer.


BILDSPECIAL: Stens 10 favoriter

BILDSPECIAL: Stens 10 favoriter   Han kan branschen. 1965 köpte Sten Berglind sin första, egna, raggarbil. En Ford Fairlane Crown Victoria av årsmodell -56.  - Jag såg bilen från tvåhundra meters håll och tänkte att den här bilen ska jag bara ha, berättar Sten.  

Elvis raggarbil

 Som en parantes kan nämnas att det var i en Crown Victoria som Elvis Presley raggade upp en av sina första brudar i mitten av 50-talet. Den vit- och turkosfärgade raggarbilen var parkerad vid Norr Mälarstrand i Stockholm. I stället för att gå till jobbet på Expressen satte sig Sten helt sonika intill bilen och väntade. Vid femtiden på eftermiddagen dök ägaren upp. Och eftersom det var ute med raggarbilar på den här tiden blev det en snabb affär. För 3 500 kronor blev bilen Stens. Två år senare sålde han samma bil för 3 700 kronor och tycktes därmed ha gjort en toppenaffär. - Men det finns inget jag ångrat så mycket som det. Jag skulle ge vad som helst för den bilen, i det skicket, i dag, berättar Sten. Och i våras fick han återigen uppleva känslan av att äga en Crown Victoria. Den här gången av årsmodell -55. Men färgen är densamma. Vit och turkos. Det är också den bilen som toppar Stens tio-i-topp-lista här intill. - Men det här är min lista. Frågar du hundra raggare kommer du få hundra olika listor, säger Sten.  

Vänder sig om efter bilen

 Enligt honom kännetecknas en bra raggarbil framför allt av att folk stannar och vänder sig om efter den. Vill du veta mer om raggarna på 50-talet och deras livsstil kan du läsa Sten Berglinds bok "Raggare - rebellerna som skakade Sverige". Den ges ut av bokförlaget Max Ström och cirkapriset ligger på 378 kronor. På nätbokhandeln adlibris kostar den 235 kronor.

Annons: