Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 jun 2013 11:30

Psykologen: Introverta bilister kör helst Volvo

Foto: Volvo/Thinkstock

Introverta kör Volvo, glada kör Toyota och Skodaförare är känslomässigt instabila. Det är några av slutsatserna i en psykologisk studie som visar på samband mellan personlighet och bilval.

Din personlighet styr ditt bilval – det visar en färsk studie genomförd vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Vi ville undersöka sambandet mellan bilmärke och personlighet på ett djupare plan, säger initiativtagaren John Magnus Roos, doktor i psykologi och designpsykolog på Veryday.

Utåtriktade kör Peugeot

Med hjälp av ett personlighetstest har man analyserat 1122 ensamstående bilägare och 15 olika bilmärken under perioden 2009-2012. Enligt studien är det statistiskt säkerställt att introverta personer i större utsträckning äger Volvo och Opel medan extroverta äger Peugeot.

Personer som är mer vänligt inställda tycks föredra japanska bilar som Toyota och Nissan, medan människor med antagonistisk läggning i större utsträckning kör Ford och Volvo. Öppna människor föredrar Hyundai, medan de som är känslomässigt instabila oftare kör Skoda och Peugeot.

Skillnad mellan män och kvinnor

Personlighetens effekter skiljer också en del mellan män och kvinnor. Exempelvis har man sett att kvinnor som kör BMW är mer impulsiva. Det sambandet finns inte när det gäller manliga bilförare.

Thomas Nilsson, ansvarig för Design Research på Veryday menar att biltillverkare bygger varumärken med utgångspunkt i en extrovert och emotionellt stabil förare.

– Det finns anledning att tro att designbranschen i allmänhet har underskattat aspekter som efterfrågas av mer introverta och känslomässigt instabila personer.

Relaterat