Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jul 2015 14:37

Provkörning stor risk för mc-säljare

1/2

Foto: Monkey Business Images Ltd

2/2

Foto: Wasan Gredpree

Ska du sälja din motorcykel?

Var då försiktig med hur du låter den potentiella köparen testa den.

Skulle personen försvinna gäller inte stöldförsäkringen.

Varje år byter ungefär 65 000 motorcyklar ägare, enligt siffror från försäkringsbolaget Svedea. Provkörningen är snarare regel än undantag innan spekulanten kan fatta ett vettigt köpbeslut – men för säljaren utgör den en stor riskfaktor.

Täcker inte förskingring

Skulle föraren bestämma sig för att inte komma tillbaka gäller nämligen inte stöldförsäkringen, vilket beror på att ett sådant brott vanligtvis rubriceras som förskingring. Därför bör man vara försiktig med att låna ut sin motorcykel. Planerar man att sälja den kan det vara bra att kontakta sitt försäkringsbolag innan för att se vad som gäller hos dem.

Två fall där säljarna nekats ersättning av sina bolag har varit uppe i Högsta domstolen. Båda gångerna slutade processen visserligen med att personerna till slut fick ersättning, men det finns lättare sätt att gardera sig mot risken att inte få något tillbaka.

Körkort räcker inte som pant

Enligt Olle Molin, produktchef för mc-försäkring på Svedea, räcker det inte med att ta ett körkort som pant av den som provkör din motorcykel. Det kan man enkelt förfalska, menar han.

– Be i stället om att få hela eller en stor del av köpsumman innan provkörningen och om möjligt se till att den sker på inhägnat område. Även om man är mån om att få mc:n såld så gäller det att vara försiktig när man låter folk provköra. Känner man sig osäker kan det vara bättre att prata med en lokal mc-handlare och få hjälp att sälja motorcykeln den vägen, säger han.

Relaterat