Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Privatleasing

Publicerad 3 nov 2016 13:37

Volvo: Självkörande bilar kan bli mobbade

Självkörande Volvo-bilar i London ska inte märkas med dekaler – risken för mobbning är för stor.

Självkörande Volvo-bilar i London ska inte märkas med dekaler – risken för mobbning är för stor.

Foto: Volvo

Volvo fruktar att deras självkörande bilar ska behandlas illa av andra bilister.

Därför ska dessa bilar vara omärkta och inte gå att identifiera.

Det skriver den engelska tidningen The Guardian.

Volvo har fått i uppdrag att gör en så kallad testpilot med självkörande bilar på Londons motorvägar under 2018. Det är för att minska "mobbningsrisken" av dessa nya rullande inslag i trafiken som Volvo nu beslutat sig för att göra de självkörande bilarna omöjliga att identifiera.

Volvo oroar sig för att andra bilförare annars ska försöka sabotera för de självkörande bilarna genom att exempelvis plötsligt bromsa in häftigt framför en sådan bil. Den inprogrammerade körningen kan också störas på andra vis.

"Från utsidan kommer det inte att synas att det är en självkörande bil. Samtidigt vore det intressant - ur ett vetenskapligt perspektiv - att låta några självkörande bilar vara märkta och några omärkta. Detta för att se hur andra bilister reagerar på dem - om det gör någon skillnad, säger Erik Coelingh, teknisk ledare på Volvo Personvagnar, till The Guardian.

Studie: Självkörande bilar kommer att bemötas tuffare

Volvos farhåga för mobbning är inte utan grund. Enligt en enkätstudie i London School of Economics, vilken omfattade 12 000 bilförare i 11 olika länder, kommer vissa bilförare att köra extra tufft och hårt mot de självkörande bilarna. Detta eftersom självkörande bilar följer trafikreglerna extremt noga och därför ses som enkla byten när det exempelvis gäller omkörning.

Under pilotprojektet med Volvo i Englands huvudstad London kommer de självkörande bilarna att ha mänskliga förare. De kommer dock att slå på autopilot, alltså självkörningsläge, ibland under körning på motorvägar, till exempel M4 från flygplatsen Heathrow in till centrala London.

Om någon aggressiv bilförare - mot förmodan - skulle lyckas se att en bil är självkörande och agera på en hänsynslöst sätt är risken för bestraffning stor. De självkörande bilarna är utrustade med effektiva kameror och sensorer som lätt kan fånga en bilmobbare på bild.

BILDEXTRA: Titta in i nya toklyxiga S90 Excellence