Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Privatleasing

Publicerad 29 apr 2018 17:00

Så mycket dyrare blir privatleasing efter 1 juli

Av de tio populäraste bilarna att leasa slår skattehöjningen hårdast mot Volvo XC60

Av de tio populäraste bilarna att leasa slår skattehöjningen hårdast mot Volvo XC60

Foto: VOLVO

Den 1 juli höjs fordonsskatten för nästan alla bilar. Bensinbilar får den största höjningen medan dieselbilarna fortfarande får betala en straffskatt. Skatten gäller även privatleasade bilar, som blir rejält mycket dyrare. Priset på en Volvo XC60 höjs till exempel med 453 kronor i månaden.

De nya skattereglerna är utformade för att belöna miljövänliga bilar, och straffa de som släpper ut mycket. De bilar som släpper ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer får en skattelättnad på upp till 60 000 kronor, medan de som släpper ut mer än 95 gram per kilometer får skatta betydligt mer än i dag.

Privatleasingbranschen har under flera år varit under hård prispress, och nästan samtliga bilmärken erbjuder en ny bil för under 2000 kronor per månad. Det gör att skattehöjningen får stora konsekvenser för just privatleasing.

LÄS MER: GUIDE: Allt du behöver veta om privatleasing 

Ökad efterfrågan efter nya skattereglerna

Vid en titt på de tio populäraste bilarna att privatleasa är det en som sticker ut – Volvo XC60. På grund av ett koldioxidutsläpp på 168 gram per kilometer höjs skatten rejält.

– Vi har sett en ökad efterfrågan de senaste månaderna och det är uppenbart att de nya skattereglerna är en bidragande orsak. Den vanligaste frågan just nu från våra besökare är relaterat till den totala månadskostnaden, säger Tobias Gustavsson, marknadsansvarig på jamforleasing.se

Fotnot. Skattehöjningen är tillfällig och gäller de tre första åren. Den nya fordonsskatten gäller bilar som registreras efter den 1 juli i år.

 

LÄS MER: 11 bästa suvarna att privatleasa