Privatleasingen ökar igen – och Volkswagen dominerar

Golf är den bilmodell som är allra mest populär 2018 bland privatleasingkunder.
Foto: VOLKSWAGEN
Passat, plats 2 på listan.
Foto: VOLKSWAGEN
Tiguan, nummer tre.
Foto: VOLKSWAGEN
Nissan Qashqai är den första modellen på listan (plats 5) som inte är från Volkswagen.
Foto: VOLKSWAGEN

Efter en något lugnare period har nu andelen privatleasade bilar börjat öka igen.

– Det är tydligt att allt fler kunder nu ser privatleasingen som det naturliga sättet för sitt bilinnehav, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på MRF. 

Och bäst går det för Volkswagens modeller som i år äger toppen av listan.

Privatleasingen har under flera år ökat och ökat och ökat. Till slut lugnade marknaden ner sig lite under 2017 och en del trodde att taket var nått. Men så är inte fallet.

Statistik från Motorbranschens Riksförbund, MRF, visar att andelen privatleasade personbilar ökat till 29 procent (24 900 privatregistrerade) – vilket kan jämföras med 26 procent 2017 och 24 procent 2016.

– Privatleasingens andel kommer att fortsätta på en hög nivå, och vi får nog se ökning till kring 30 procent för helåret. Det positiva mottagandet från kunderna gör att produkten privatleasing är här för att stanna och det är tydligt att allt fler kunder nu ser privatleasingen som det naturliga sättet för sitt bilinnehav, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på MRF, och fortsätter:

– Vår prognos står fast och den är att vi i år kommer att leverera ut mellan 40 000 och 45 000 privatleasade personbilar.

LÄS ÄVEN: Privatleasing – här är fällorna som kan stå dig dyrt 

Volkswagen populärast vid privatleasing

På topplistan över vilka modeller som är populärast att privatleasa under 2018 så är det Volkswagen som regerar.

Golf är nummer 1, Passat nummer 2, Tiguan tar tredjeplatsen och Polo kniper fjärdeplatsen precis före den första icke-VW-modellen – Nissan Qashqai.

Volvo syns inte till alls bland de tio främsta, vilket är första gången det händer.

Bland de som väljer privatleasing finns de flesta i storstadsregionerna, även om den största ökningen sker i Östergötland (35 procent fler än samma period i fjol).

Det är större andel män än kvinnor som privatleasar. Men skillnaden är ännu större vid vanliga privatköp så privatleasingen är på så sätt populärare för kvinnor än att köpa bilen.

Åldern på de som privatleasar är i snitt 45 år och om det är något som kan oroa privatleasingbranschen en aning är det väl att det hela tiden är allt färre "förstagångsköpare" som väljer privatleasing framför ett traditionellt bilköp.

MRF:s expert tror på ökade priser längre fram:

”Med den tuffa konkurrensen som råder på bilmarknaden ser vi fortfarande många väldigt starka och prispressade kampanjer som erbjuds, vilket gynnar konsumenterna. På sikt är det troligt att prisbilden kommer att öka något och att de allra billigaste alternativen blir färre.”

Populäraste bilarna att privatleasa 2018

1. VW Golf – 1 635 stycken

2. VW Passat – 1 262

3. VW Tiguan – 1 172

4. VW Polo – 1 170

5. Nissan Qashqai – 1 056

6. Skoda Fabia – 877

7. Toyota Yaris – 800

7. Renault Clio – 800

9. Seat Leon – 704

10. Toyota C-HR – 648

LÄS ÄVEN: 6 billigaste elbilarna att privatleasa 

Annons: